"Asrın Güreşçisi"nin İnancı Tam

ANKARA - BUĞRA ERSAVAŞ - Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, "Hem Türkiye'nin Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapacağına hem de güreşin oyunlarda yer alacağına inancım tam" dedi.

Yerlikaya, 7 Eylül'de yapılacak oylama sonrasında Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapacak ülkenin belirlenecek olmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin diğer aday ülkelere göre birçok avantajının bulunduğunu söyledi.

"Olimpiyatın Türkiye'ye verilmesi halinde, oyunlar aynı anda iki kıtada birden yapılacak. Gerçekleşmesi halinde, bu dünya tarihinde ilk olacak" diye konuşan Yerlikaya, "Diğer aday ülkeler, geçmişte olimpiyatlara evsahipliği yaptı, bu heyecanı yaşadı. Bizim en büyük avantajımız ise olimpiyat adaylığı sürecinde garantörümüzün Sayın Başbakanımız olması" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunun ve düzenlediği uluslararası organizasyonlarla rüştünü ispatladığının altını çizen Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Tesis, altyapı ve organizasyon kabiliyetimizi biraraya getirdiğimiz zaman, diğer ülkelere göre önde olduğumuzu düşünüyorum. İnanıyorum ki bu süre zarfında ulaşım başta olmak üzere birçok konuda en iyisini yapacağız. Örneğin İstanbul'un altı bir örümcek ağı gibi örülecek. Dünya incisi İstanbul, bu organizasyonu fazlasıyla hak ediyor. Olimpiyatlar Türkiye'ye verilmezse, bunun hiçbir izahı olamaz, ne derler merak ediyorum. 2020 Olimpiyat Oyunları, Türkiye'de yapılacak, buna inancım tam."

-Güreşin olimpiyatlardaki geleceği

Hamza Yerlikaya, 8 Eylül'de yapılacak oylamada güreşin olimpiyatlardaki geleceğinin de belirleneceğini ifade ederek, "İnşallah 2'de 2 yapacağız" dedi.

Yerlikaya, güreş ile squash ve beyzbolun da aday olduğunu hatırlatarak, "Aday branş sayısı, 9'dan 3'e düştü ve ayın 8'inde son oylama yapılacak. Beyzbol, dünyada en fazla 10 ülkede yapılan bir branş. Squashın dünyadaki yaygınlığı ise tartışılır. Burada köklü geçmişi olan, antik çağdan kalan tek branş güreş. Güreş de bu süreçte birçok değişim yaşadı. FILA yeni bir oluşuma gitti. FILA Başkanı ile kurallar değişti. Güreş artık seyir açısından da oldukça keyifli bir hal aldı ve çağa ayak uydurdu. Güreş, kapısının önünü temizledi ve yanlışlarını düzeltti" ifadelerini kullandı.

Güreşin yaşadığı değişimle birlikte durağanlığını da üzerinden attığını kaydeden Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Olimpiyat Oyunları'nda 5 halka var. Bu halkalar 5 kıtayı temsil etmesinin yanı sıra, 5 ana branş üzerine kurulu olduğunu da gösteriyor. Bunlardan bir tanesi de güreş. Güreşin, Olimpiyat Oyunları'nda yer almaması mümkün değil. Güreşin olimpiyatlardan çıkarılmaması için Başbakınımız da Rusya Devlet Başkanı da Japonya Başbakanı da hatta ABD Devlet Başkanı da devreye girdi. Herkes güreşin köklü geçmişi ve toplum içindeki saygınlığını kabullendi. Güreş, yaşadığı kısa süreli imaj problemini çözdü. Bunu da güven tazeleyerek yaptı."

Kaynak: AA