Köylülerin Voleybol Tutkusu

Elazığ'ın Ağın ilçesine bağlı Beyelması köyü, köylülerin 7'den 70'e voleybol oynamaları ve bu sporda yetiştirdiği lisanslı hakemleriyle dikkati çekiyor.

Köylüler, voleybolla 29 yıl önce emekli hava astsubayı Mehmet Korkmaz'ın sayesinde tanıştı. Korkmaz'ın gayretleriyle bu spora tutkulu hale gelen köylüler, sürekli turnuvalar düzenliyor. Çoğu gurbette yaşayan köylüler, özellikle yaz ve tatil dönemlerinde voleybol oynama arzusuyla köye akın ediyor.

Mehmet Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıl hava kuvvetlerinde voleybol oynadığını, bu spora adeta 'aşık' olduğunu belirterek, 1984 yılında emekli olduktan bu tutkusunu köyünde de yaşatmayı istediğini söyledi.

İki yüz hanelik köylerinden göçler olduğunu, tatillerde bile dönüşler olmadığını vurgulayan Korkmaz, bir zamanlar yakın ilişkiler içerisinde bulunan köy halkının birbirilerine yabancılaşmaya başladığını, gençlerin birbirlerini tanımadan yetiştiğini kaydetti.

Köy halkını voleybolla bir araya getirebileceği düşüncesiyle harekete geçtiğini aktaran Korkmaz, direkleri telgraf direğinden, filesi ipten, çizgileri taşlarla oluşturulmuş toprak sahada çalışmalara başladıklarını bildirdi.

İlginin az olduğu ilk yıllarda sıkıntılar yaşadıklarına işaret eden Korkmaz, şöyle konuştu:

''Gençlerle toplanıyor yerleri suluyoruz, harman yapıyoruz, taşlarlan çizgi çiziyoruz ama en sonunda alt yapı oluşturduk. Takımlar arasında çekişme ve rakip taraftar oluşmasıyla ortaya çıkan tatlı rekabet ortamında voleybola ilgi giderek arttı. Bugün herkes akşam saatlerinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen turnuvayı izlemek için coşkuyla saha etrafında toplanıyor. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan köy halkı, düzenlenen turnuvalar için sırf turnuvalar için yaz aylarında köye akın ediyor. Köye geldiğim zaman arkamdan köy dolup taşıyor. Niye? Herkes voleybol oynuyor. Dostluk, samimiyet, arkadaşlık had safhada.''

''Bu köy gibi spor yapan başka bir köy olacağını hiç tahmin etmiyorum'' diyen Korkmaz, ilgi sayesinde modern bir saha yapıldığını sözlerine ekledi.

-En fazla lisanslı hakem sayısına sahip köy-

Voleybol hakemi Cemil Şener ise yaşı ilerlediği için voleybol oynayamadığını, hakemlik yaparak tutkunu olduğu sporla ilgilenmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Bu sayede voleyboldan kopmadığına değinen Şener, köyde kendisi gibi 12 lisanslı voleybol hakemi bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'nin başka bir köyünde bu kadar lisanslı hakem olmadığını savunan Şener, şöyle devam etti:

"Voleybol köylüler arasında birliği, büyükler ve küçükler arasında saygı ve sevgiyi pekiştirdi. Sporun kazandırdığı sevgi ortamı, gençlerimizin okul hayatına da yansıdı. Köyümüz gençlerinin çoğu yüksek okul mezunu. Herkes şehirlerde çalışıyor ama tatillerinde Bodrum yerine artık burayı tercih ediyor.''

Cemil Şener, profosyonel kulüplerde oynayabilecek kalitede oyuncular da yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Kaynak: AA