Fenerbahçe'nin Rakibi Arsenal

İSTANBUL - ERKAN TİRYAKİ - Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turundaki rakibi İngiltere temsilcisi Arsenal'in, uluslararası arenada birçok başarısı bulunuyor.

Geçen sezon İngiltere Premier Ligi'ni 4. sırada bitirerek, bu yıl UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda mücadele etmeye hak kazanan kırmızı-beyazlı takımın, Avrupa kupalarında 2 şampiyonluğu bulunuyor. İngiliz temsilcisi 1969-1970 sezonunda o zamanki adıyla Fuar Şehirleri Kupası'nı, 1993-1994 sezonunda da UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kazandı.

Premier Ligi geçen yıl 73 puanla şampiyon Manchester United'in 16 puan gerisinde 4. bitiren Arsenal, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ise geçen sezon 2. turda son şampiyon Bayern Münih'e elendi. Sahasında Alman temsilcisine 3-1 yenilen Arsenal, deplasmanda 2-0 kazanmasına rağmen kupaya havlu atmıştı.

Öte yandan Arsenal sezon öncesi hazırlıkları kapsamında evsahipliğini yaptığı Emirates Kupası'nda geçen hafta sonu Galatasaray ile mücadele etti. İlk maçında İtalyan temsilcisi Napoli ile 2-2 berabere kalan İngiliz temsilcisi, Galatasaray'a ise Drogba'nın golleriyle 2-1 yenilerek turnuvayı 3. bitirdi. Galatasaray, Arsenal'i yenerek Emirates Kupası'nı kazanmıştı.

-Avrupa ve lig karnesi

Dünyanın en önemli takımlarından birisi olarak gösterilen Arsenal, Avrupa kupalarında 219 maç oynadı.

Arsenal, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 165, UEFA Kupa Galipleri Kupası 27, UEFA Avrupa Ligi 25 ve UEFA Süper Kupası'nda da 2 maça çıktı.

Son 14 sezondur UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden ve toplamda bu organizasyona 15 kez katılan Arsenal, 1993-1994 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda İtalya temsilcisi Parma'yı finalde 1-0 yenerek şampiyon oldu. Kırmızı-beyazlılar, 1969-1970 sezonunda ise şimdiki UEFA Avrupa Ligi'nin yerine oynanan Fuar Şehirleri Kupası'nda Belçika'nın Anderlecht takımını mağlup ederek kupaya uzandı. İngiliz temsilcisi, son 3 sezondur Şampiyonlar Ligi'ne 2. turda veda ediyor.

Londra ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde en büyük başarısını ise 2005-2006 sezonunda finale yükselerek yaşadı. Arsenal, finalde İspanya'nın Barcelona takımına 2-1 yenildi. Kırmızı-beyazlılar, UEFA Kupası'nda ise 1999-2000 yılında final oynadı ve Galatasaray'a penaltılarla kaybetti. Arsenal, ayrıca bir kez UEFA Süper Kupa ve iki defa da UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda final oynadı. Arsenal, Avrupa'da toplam 5 final kaybetti.

Londra temsilcisinin Premier Lig'de ise 13 şampiyonluğu bulunuyor. Kırmızı-beyazlıların ayrıca 10 İngiltere Kupası ve 2 de İngiltere Lig Kupası bulunuyor.

Arsenal, iç saha maçlarını 60 bin 355 seyirci kapasiteli Emirates Stadı'nda oynuyor.

-Wenger, Arsenal'de 18. sezonuna girdi

Arsenal'i 1996 yılından bu yana çalıştıran 64 yaşındaki Fransız teknik adam Arsene Wenger, Londra temsilcisiyle 3 şampiyonluk yaşadı.

Wenger, ülkesinde Nancy ve Monaco ile Japonya'da Nagoya Grampus Eight takımını çalıştırdıktan sonra 1996 yılında Londra'nın yolunu tuttu.

Arsenal'in başına 1996'da geçen Wenger, bu yıl 18. sezonunu geçireceği Londra temsilcisiyle 3 şampiyonluk yaşadı. Wenger'in çalıştırdığı Arsenal, 1997-1998, 2001-2002, 2003-2004 sezonlarında mutlu sona ulaştı. Arsenal, Wenger yönetiminde Premier Lig'de 3 şampiyonluğunun yanı sıra 5 kez ikinci, 4 kez üçüncü ve 5 defa da dördüncü sırada bitirdi.

Fransız teknik adam Arsenal ile Avrupa kupalarında 2 kez final oynamasına rağmen kupaya uzanamadı. Wenger, 2000 yılında Galatasaray'a UEFA Kupası finalinde, 2006'da ise UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona'ya kaybetti.

-Kadrosu

Arsenal'in 25 kişilik kadrosunda sadece 5 İngiliz futbolcu bulunuyor.

Kadrosunda, 20 yabancı futbolcu bulunduran Arsenal'de 5 ingiliz oyuncunun yanı sıra 5 Fransız, 3 İspanyol, 2'şer Alman ve Polonyalı ile birer Belçika, Gana, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Galler, Güney Kore, Danimarka ve Fas vatandaşı yer alıyor.

Londra temsilcisinin en önemli futbolcuları arasında İngiltere Milli Takımı'nda da oynayan Theo Walcott olarak gösterilyor. Süratli bir oyuncu olan Walcott, geçen sezon ligde 14 gole imza atarak takımının en skorer ismi oldu.

Gervinho, Denilson ve Andre Santos gibi oyuncularıyla yollarını ayıran Arsenal, bu sezon kadrosuna şu ana kadar sadece Fransa 20 Yaş Altı Milli Takımı'nda oynayan Yaya Sanogo'yu kattı.

Bünyesinde birçok dünya yıldızını barındıran Arsenal'in kendi resmi intrenet sitesinde bulunan 25 kişilik kadrosu şöyle:

Kaleci:

Wojciech Szczesny,Lukasz Fabianski.

Defans:

Bacary Sagna,Per Mertesacker Thomas Vermaelen Laurent Koscielny ,Nacho Monreal Carl Jenkinson,Kieran Gibbs.

Orta Saha:

Tomas Rosicky,Mikel Arteta,Jack Wilshere,Aaron Ramsey Santi Cazorla Abou Diaby,Emmanuel Frimpong,Ryo Miyaichi.

Forvet:

Lukas Podolski,Olivier Giroud,Theo Walcott,Alex Oxlade-Chamberlain,Yaya Sanogo,Marouane Chamakh,Ju-Young Park,Nicklas Bendtner.

Kaynak: AA