Spor Öncesi Kardiyolojik İnceleme Şart

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Spor, kalp yükünü artırdığı için çocuklarda spora başlamadan önce mutlaka tahlil ve incelemelerin yapılması gerekiyor. Muayene, elektrokardiyografi ve ekokardiyografinin yeterli olacağı belirtilen inceleme ile spor sırasında oluşabilecek istenmeyen durumlar ciddi oranda azaltılabiliyor.

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazlıhan Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporun çocuk, genç ya da erişkin demeden herkes için önemli olduğunu belirterek, düzenli spor alışkanlığının özellikle çocuk sağlığına ve gelişimine büyük yarar sağladığını söyledi.

Çocukluk döneminde büyüme ve gelişmenin daha iyi olması, şişmanlığın önlenmesi, kemik yoğunluğunun artırılması, fiziksel ve psikososyal gelişime olumlu katkı sağlamasının yanı sıra sosyal çevre edinme ve uyumun sporun başlıca faydaları arasında yer aldığını ifade eden Günal, "Kesin olarak belirlenmiş bir yaş sınırı olmamakla birlikte, 4-5 yaş, spora başlamak için uygun olabilir. Bu dönemde daha çok oyun ağırlıklı aktiviteler önerilir. Daha büyük yaşlarda, okul çağı ve adolesan dönemde ise daha karmaşık aktiviteler ve spor dalları öğrenilebilir ve yapılabilir" dedi.

-Çocuğunuz spor yapmaya hazır mı?

Spor yapılırken fizik aktivitenin ağırlığına göre vücudun oksijen gereksiniminin arttığını anlatan Günal, artan oksijen gereksiniminin karşılanması için kalp hızı ve kasılma gücünün de arttığını ve kalbin pompaladığı kan miktarının yükseldiğini belirtti.

Günal, istirahat haline göre spor sırasında kalbin yükünün arttığına dikkati çekerek, sağlıklı kişilerde bu değişikliklere vücudun uyum sağladığını dile getirdi.

Günal, çocuğun fiziksel ve mental olarak spor yapmak için uygun olması gerektiğinin altını çizerek, "Daha önce belirti vermemiş bile olsa, muayene ve kalp incelemesi ile gizli kalmış bazı hastalıklar saptanabilir. Bunların başında kalp kası hastalıkları, koroner arter anomalileri veya anevrizmaları, ritim bozuklukları sayılabilir. Bu hastalıkların bir kısmında spor, risk taşıyabilir" dedi.

Çocuğun spor yapmaya engel oluşturan bir fiziksel problemi, kronik hastalığı yoksa ve herhangi bir kalp hastalığı şüphesi bulunmamış ise yaşına uygun sporları rahatlıkla yapabileceğine işaret eden Günal, şunları kaydetti:

"Sağlıklı olan her çocuk, düzenli spor yapması için desteklenmeli. Kalp hastalığı bulunan çocukların da birçoğu, kontrollu olarak ve izin verilen düzeyde spor yapabilir. Bu gruptaki hastalar, akciğer basıncı yükselmemiş ve dolaşım dengesi bozulmamış olan doğuştan veya sonradan olan kalp hastalıkları olan çocuklardır. Bu çocukların egzersiz kapasiteleri genellikle normaldir ve doktorları da uygun görüyorsa spor yapabilirler.

Sporun riskli olduğu için önerilmediği veya kısıtlandığı bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar arasında da kalp kapaklarında ağır darlıklar, kalp kasında kalınlaşma veya işlev bozukluğu yapan kalp kası hastalıkları, kalp kası iltihapları, akciğer basıncının arttığı hastalıklar, ameliyat sonrası kalan ciddi bozukluk ve sekeller sayılabilir. Nadir görülen bir çeşit kalp kası hastalığında ve uzun QT sendromu denilen bir hastalıkta, ağır egzersiz, ritm bozukluğuna yol açabilir."

-Spordan önce kontrol riski azaltıyor

Günal, sayılan nedenlerle, spor yapmaya başlamadan önce iyi bir fizik muayene ve kardiyolojik yönden değerlendirme yapılmasının yaşamsal önem taşığının altını çizerek, "Bu kapsamda muayene, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi yeterli. Bu şekilde, spor sırasında oluşabilecek istenmeyen durumlar ve hatta ani ölüm riski taşıyan hastalıklar büyük oranda ortaya konabilir ve önlem alınabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spor aktivitesi devam ettiği sürece aralıklı olarak kontrollerin yapılmasını gerektiğine dikkati çeken Günal, spor sırasında göğüs ağrısı, bayılma gibi durumlar olursa daha ileri inceleme yapılmasının uygun olduğunu söyledi.

Kaynak: AA