"Grand Slam" Perdesi Abd Açık İle Kapanıyor

ANKARA - HÜSEYİN BURAK DEMİRER - İlk kez 1881 yılında düzenlenen, sezonun dördüncü ve son "grand slam" tenis turnuvası ABD Açık'ın ana tablo maçları yarın ABD'nin New York şehrinde başlayacak.

Avustralya Açık, Fransa Açık ve Wimbledon ile tenis sezonunun en önemli dört turnuvasından biri olan ABD Açık, bu yıl 26 Ağustos-9 Eylül tarihlerinde 133. kez organize edilecek.

Erkek ve kadın şampiyonlara, eşit para ödülü dağıtılmasının 40. yılının kutlandığı 2013 ABD Açık'ta, toplam 34,3 milyon dolar ödül dağıtılacak. Turnuvanın, 8 Eylül'de yapılacak tek kadınlar ve 9 Eylül'de oynanacak tek erkekler finalini kazananlara verilecek para ödülü, geçen yıla göre yüzde 37 artarak 2,6 milyon dolara yükseldi.

Kariyerinin ilk "grand slam" şampiyonluğunu geçen yıl burada kazanan Büyük Britanyalı 3 numaralı seri başı Andy Murray, ilk tur maçında Fransız Michael Llodra'nın rakibi oldu. Yarı finalde, Djokovic ile eşleşmesi muhtemel olan son Wimbledon şampiyonu Murray, unvanını korumaya çalışacak.

2011 ABD Açık şampiyonu ve 1 numaralı seri başı Sırp Novak Djokovic, Litvanyalı Ricardas Berankis ile ikinci tura çıkma mücadelesi verecek. Djokovic'in, kariyerinin tek "grand slam" zaferini 2009 yılında New York'ta elde eden Arjantinli 6 numaralı seri başı Juan Martin Del Potro ile çeyrek finalde karşı karşıya gelme ihtimali yüksek.

İlk turda, evsahibi ülkeden Ryan Harrison ile eşleşen bu yılın Fransa Açık şampiyonu 2 numaralı seri başı Rafael Nadal ile turnuvayı 2004-2008 arasında üst üste 5 kez kazanan 7 numaralı seri başı Roger Federer'in çeyrek finalde karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Tek kadınlarda son şampiyon ve 1 numaralı seri başı Serena Williams, ilk turda, her ne kadar bu sene formsuz olsa da 2008 Roland Garros şampiyonu İtalyan Francesca Schiavone ile eşleşti. İki numaralı seri başı Victoria Azarenka, Alman Dinah Pfizenmaierr, 3 numaralı seri başı Polonyalı Agnieszka Radwanska ise İspanyol Silvia Soler-Espinosa ile ilk turda karşılaşacak.

Şampiyonanın 5 numaralı seri başı Çinli Li Na ile Radwanska, ana tablonun aynı tarafında bulunduğu için tenisseverleri, çeyrek finalde muhtemel bir Radwanska-Li Na karşılaşması bekliyor.

-Sharapova, hayranlarını üzdü

Tenisseverler, bu yılki ABD Açık'ta kadınlar dünya sıralamasının 3 numarası Maria Sharapova'yı izlemekten mahrum kalacak.

2006 şampiyonu ve geçen yılın yarı finalisti Sharapova, sağ omzundaki sakatlık yüzünden 2003'te başladığı profesyonel kariyerinde, 2008 ABD Açık ve 2009 Avustralya Açık'tan sonra ilk kez bir "grand slam" kaçıracak.

Son Wimbledon şampiyonu dünya 7 numarası Marion Bartoli de aktif spor hayatını noktaladığı için ABD Açık'ta yer almayacak.

Erkeklerde ise dizinden sakatlanan dünya 7'ncisi Jo-Wilfried Tsonga ve boğmaca hastalığına yakalanan dünya 17 numarası Gilles Simon, turnuvadan çekildi. Doping numunesi pozitif çıkan dünya 19'uncusu Hırvat Marin Cilic, soruşturma devam ettiği için Flushing Meadows'a gelemeyecek.

-Turnuvanın tarihçesi

Turnuva, ilk defa 1881 yılının ağustos ayında Rhode Island eyaletindeki Newport kentinde bulunan çim kortlarda organize edildi.

Yalnızca ABD Ulusal Lawn Tenis Federasyonu üyelerinin katılabildiği ilk turnuvayı kazanan Richards Sears, sonraki 6 şampiyonluğu da kimseye bırakmadı. 1887 yılından itibaren kadın tenisçilerin de yarışabildiği şampiyona, 1975-1977 yıllarında çim kortta oynandı.

ABD Açık, 1978'de ABD Tenis Federasyonu tarafından New York kentindeki Flushing Meadows Corona Park'ına inşa edilen USTA Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi'ne taşındığından beri asfalt veya beton bir zemin üstüne akrilik, lastik ve silikondan oluşan katmanların yerleştirilmesiyle elde edilen "DecoTurf" ismindeki kortlarda düzenleniyor.

Sürtünmenin çok düşük düzeyde olduğu DecoTurf kortta toplar, diğer sert zeminlere göre yerden daha az yükseliyor. ABD Açık'ın diğer kortlardan daha hızlı olan zemini, sert servis kullanan ve güçlü vuruşları olan oyunculara avantaj sağlıyor.

ABD Açık, 1970 yılında eşitlikle biten setlerin, bir tenisçi, iki fark yakalayıncaya kadar sürmesi yerine "tie break" ile sonuçlandığı, 1973'te ise tek erkekler ve tek kadınlar şampiyonlarının eşit para ödülü aldığı ilk "grand slam" turnuvası olma özelliğini de taşıyor.

Turnuvanın bir diğer özelliği ise tenisçilerin hakem kararlarına itiraz etmesini sağlayan ''Şahin gözü'' adlı bilgisayar sisteminin 2006 yılında ilk kez burada kullanılması oldu. Şahin gözü, 2006 yılında ilk kez merkez kort Arthur Ashe ile Louis Armstrong sahalarında kullanıldı. Tenisçiler, 3 boyutlu bilgisayar simulasyonundan oluşan ''Şahin gözü''nü, her sette 3 kez kullanabiliyor.

-En büyük tenis kortu

ABD Açık'ı diğer "grand slam"lerden ayıran bir özelliği de merkez kort olarak kabul edilen ve adını Afro-Amerikan tenisçi Arthur Ashe'den alan 22 bin 547 kapasiteli tenis kortuna sahip olması.

''Grand slam''lerin en yüksek kapasiteli kortları sıralamasında, Arthur Ashe'yi, Roland Garros'un finallerine ev sahipliği yapan 15 bin 166 seyirci kapasiteli Philippe Chatrier, kendine has kurallarıyla dikkati çeken Wimbledon'ın 15 bin seyirci kapasiteli merkez kortu ve sezonun ilk turnuvası Avustralya Açık'ın, 14 bin 820 kişilik en büyük kortu Rod Laver Arena takip ediyor.

-ABD Açık'ın "en"leri

Geçen yıl tek erkeklerde Britanyalı Andy Murray, tek kadınlarda ise ABD'li Serena Williams'ın şampiyon olduğu ABD Açık'ta, tek erkeklerde ABD'li Richard Sears, Bill Tilden ve Bill Larned 7'şer kez şampiyonluğa ulaşırken, tek kadınlarda Norveç ile ABD vatandaşı Molla Bjurstedt Mallory 8 kez kupayı kaldırdı.

ABD Açık Tenis Turnuvası'nın en fazla kazananları ve bazı istatistikleri şöyle:

-Teklerde en fazla kazananlar

Erkekler: *Richard Sears,*Bill Tilden,*Bill Larned -7 kez

Jimmy Connors,Pete Sampras,Roger Federer -5

Kadınlar: *Molla Bjurstedt Mallory -8 kez

*Helen Wills -7

Chris Evert -6

Steffi Graf,*Margaret Smith Court -5

Serena Williams -4



-Tek, çift ve karışık çiftler olmak üzere en fazla kazananlar

Erkekler: *Bill Tilden -16 kez

*Richard Sears -13

John McEnroe ,Bob Bryan -8

Kadınlar: *Margaret Osborne duPont -25 kez

*Margaret Smith Court -18

*Althea Louise Brough -17

Martina Navratilova -16

-Üst üste en fazla kazananlar

Erkekler: *Richard Sears -7 kez

*Bill Tilden -6

Roger Federer -5

Kadınlar: Chris Evert,*Helen Jacobs,*Molla Bjurstedt Mallory -4 kez

-Son 10 yılın kazananları

Erkekler:

2012-Andy Murray

2011-Novak Djokovic

2010-Rafael Nadal

2009-Juan Martin Del Potro

2008-Roger Federer

2007-Roger Federer

2006-Roger Federer

2005-Roger Federer

2004-Roger Federer

2003-Andy Roddick

Kadınlar:

2012-Serena Williams

2011-Samantha Stosur

2010-Kim Clijsters

2009-Kim Clijsters

2008-Serena Williams

2007-Justine Henin

2006-Maria Sharapova

2005-Kim Clijsters

2004-Svetlana Kuznetsova

2003-Justine Henin

-En genç kazananlar

Erkekler: Pete Sampras -19 yaşında

Kadınlar: Tracy Austin -16 yaşında



-En fazla maça çıkan

Erkekler: Jimmy Connors -115 maç

Kadınlar: Chris Evert -113 maç

NOT: * Açık dönem öncesinde kazanılan şampiyonluklar dahil.

Kaynak: AA