31 Yıl Aradan Sonra Zirveye Çıktılar

HAKKARİ - Türkiye'nin ünlü dağcıları, 31 yıldır kimsenin tırmanmadığı Hakkari'nin 4 bin 130 metre yükseklikteki Cilo-Reşko Zirvesi'ne tırmanış gerçekleştirdi.

Yıllardır güvenlik nedeniyle yasaklanan Cilo dağları, çözüm süreci ile birlikte dağcıların akınına uğruyor. Hakkari Zirve Dağcılık Spor Kulübü Temsilcisi Hacı Tansu'nun daveti üzerine kente gelen dağcılar Tunç Fındık, Doğan Palut, Emrah Özay ve Esra Karadeniz, Cilo-Reşko Zirvesi'ne 31 yıl aradan sonra zirve tırmanışı yaptı.

Sabah saatlerinde Cilo'ya çıkan dağcı grubu ve beraberindekiler buzullar üzerinden tırmanışa geçti. Dağın kuzeybatı yamacından tırmanışa geçen dağcılar, yaklaşık 23 saat süren zorlu bir tırmanışın ardından 4 bin 130 metrelik zirveye ulaştı.

En son 5 Mart 1982 tarihinde çıkılan Cilo Reşko Zirvesi'ne 31 yıl aradan sonra çıkmanın heyecanını yaşayan dağcılar, o anları kendi kameralarıyla kaydetti.

Cilo-Sat Dağları'na tırmanan ekibin başkanı Tunç Fındık, Hakkari'deki dağların güzelliklerine dünyanın çok nadir yerlerinde rastlayabildiklerini belirterek, böyle bir tırmanışı gerçekleştirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Tırmanışı organize eden Zirve Dağcılık Spor Kulübü Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, Hakkari yöresinin tam bir turizm cenneti olduğunu söyledi.

Bölgenin tamamının turizme açılma zamanı geldiğini belirten Tansu, şöyle konuştu:

"Sürecin başlamasıyla birlikte bu yıl Hakkari ve Cilo dağlarına ciddi bir talep patlaması oldu. Yaklaşık 4 aydır dağcı, doğa sever, fotoğrafçı ve gezginler olmak üzere yaklaşık 500 kişiyi Hakkari'de ağırladık. Biz sporcular bu süreci önemsiyoruz ve daha da iyiye gitmesi yönünde atılması gereken adımların bir an önce atılması gerektiğine inanıyoruz. Böylece dağların kenti olan ilimiz bugüne kadar ulaşamadığı kimliğine ulaşmış olacak. Dağlarımızda dağcılar, kampçılar, fotoğrafçılar, izciler ve gençlik kampları olsun istiyoruz."

Kaynak: AA