Bilet Şiddeti Azaltıp, Gelirleri Artıracak

SAKARYA - MEHMET ÖZCAN - Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hayata geçirilmesi planlanan elektronik bilet uygulaması, futbol maçlarında şiddet olaylarına karışanların yakalanmasına yardımcı olacak.

İhalesi tamamlanan, bu sezon hayata geçirilmesi planlanan E-Bilet Projesi, futbolda şiddet olaylarını azaltarak kulüplerin gelirlerini artıracak. Futbol maçını izlemek isteyen taraftarlar, internetten kimlik numaralarıyla e-bilet alacak. Şiddet olaylarına karışanlar, bilet ve kimlik numarasından tespit edilecek.

E-bilet uygulaması, şiddetin azaltılmasının yanı sıra kulüplerin gelirlerine de katkıda bulunacak. Elektronik biletin yanı sıra taraftarlara e-kart da verilecek. Banka kartlarıyla aynı işlevlere sahip olacak e-kart sayesinde taraftarlar, stadyumda harcama yapabilecek, bu şekilde kulüplerin gelirleri de artırılacak.

TFF Başkanvekili Ufuk Özerten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-bilet uygulamasının çok önemli bir proje olduğunu, en kısa sürede hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Futbolda şiddetin sona ermesi için çaba harcadıklarını belirten Özerten, "E-bilet uygulaması futbolda şiddetin azaltılması adına önemli bir çalışma. Vatandaşlık numarasına göre bilet alındığı için şiddete karışanları bulmak çok kolay olacak ve bunun yanı sıra kulüplerimize önemli bir gelir sağlayacak. Bu açıdan çok önemli bir çalışma. Bu şekilde gündeme gelip yürürlüğe girecek" diye konuştu.

Özerten, hükümetin de uygulamaya önemli ölçüde destek verdiğini vurgulayarak, "Hükümetimizden talebim, tribün teröristlerinin yakalandıktan sonra hemen serbest bırakılmamasıdır. Bu durum, onları daha da cesaretlendiriyor. Sahaya inenin ve tribünde kavga edenin cezası belli olmalı ve cezalandırılmalı. Artık statta şiddete sıfır tolerans ilkesinin ortaya konulması gerekiyor. Bunun için de herkesin desteğine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

-"Olay çıkaranlar hemen belirlenecek"

Özerten, tribünlerde olaylara karışan taraftarları belirleyeceklerini, emniyet güçlerinin gerekeni yapacağını aktardı.

Tribün olaylarına karışanların gereken cezaları alması gerektiğine dikkati çeken Özerten, "E-bilet uygulaması, çok uzun ve kapsamlı bir çalışma. İki yönden çalışıyor. İlk olarak güvenliğe yönelik işlevleri var. Buna göre internetten kimlik numarasına göre bilet satışı yapılacak. Şiddet olayları olduğunda da kimin olaylara karıştığı, kimin karışmadığı hemen ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

"E-bilet uygulamasında en önemli önceliğimiz şiddete sıfır toleransını sağlamasıdır" diyen Özerten, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu bir an önce uygulamaya sokacağız. Olay çıkaranlar hemen belirlenecek, bizim işimiz buraya kadar. Ondan sonrası da yargı ve emniyet kollulklarında. Bu kişilerin hemen salıverilmemesi gerekiyor. Hükümetimizin desteğine ihtiyacımız var.

Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig maçlarının oynandığı tüm stadyumlarda öncelik sıralamasıyla e-bilet sistemini yapacağız. bu sistem tek bir merkezden yönetilecek. Bu biletler için de e-kart yapacağız. Bu, bir banka katrı işlevini görecek. Ön ödemeli olacak. Taraftarlarımız, bu kartla kantin alışverişini yapabilecek. Bu karttan yapılan harcamalar da direkt olarak kulüplerimize gelir olarak yansıyacak. Bu durum kulüplerin gelirini çok iyi artıracak."

Kaynak: AA