Avrupa'nın En Büyük 5 Futbol Liginde, Eski Yugoslavya Ülkelerinden 90 Futbolcu Forma Giyiyor

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkelerden 90 futbolcu, Avrupa'nın en büyük 5 futbol ligi olarak bilinen İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa liglerinde forma giyiyor.

Avrupa'nın en büyük bu 5 liginde forma giyen 90 futbolcu arasında 35 Sırp, 22 Hırvat, 10 Bosna Hersekli, 10 Slovenyalı, 7 Karadağlı, 5 Makedonyalı ve 1 Kosovalı bulunuyor.

Dünya futbolunda özellikle 1980'li yıllarda esen Yugoslavya rüzgarı, 1990'lı yıllarda bu ülkenin dağılması ve kanlı savaşların yaşanmasıyla bir süre durgunluk yaşadı. Eski Yugoslavya'yı oluşturan Sırbistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Slovenya'dan son yıllarda yetişen birçok futbolcu Avrupa'nın en iyi liglerinde yeniden forma giyme şansı bulmaya başladı.

Avrupa'nın en kaliteli 5 liginde, eski Yugoslavya'dan ayrılan ülkelerden 90 futbolcunun forma giyiyor olmasının, bir dönem etkisini kaybeden Yugoslav ekolünün yeniden uyanışa geçtiğinin göstergesi olduğu dile getiriliyor.

''Futbolun beşiği'' olarak adlandırılan İngiltere Premier Lig'de eski Yugoslavya'dan ayrılan ülkelerden 4'ü Sırbistanlı olmak üzere 10 futbolcu forma giyiyor.

İngiltere'deki futbolcular şöyle:

''Nemanya Vidiç,Matiya Nastasiç,Aleksandar Kolarov, Branislav İvanoviç,Edin Dzeko,Asmir Begoviç,Nikitsa Yelaviç,Mladen Petriç,Goran Popov,Haris Vuçkiç.' '

Devre arası transfer sezonunda, Bosna Hersek Milli Takım kaptanı Emir Spahiç'in La Liga ekiplerinden Sevilla'dan ayrılarak, Rusya'nın Anzhi takımına transfer olmasının ardından İspanya'da forma giyen eski Yugoslavyalı futbolcu sayısı 7'ye indi.

Sırbistanlı futbolcuların ağır bastığı La Liga'da forma giyen futbolcular şunlar:

''Antonio Rukavina,İvan Obradoviç,Stefan Baboviç,Luka Modriç,İvan Rakitiç,Miroslav Stevanoviç ve Andriya Delibaşiç.' '

-Bundesliga'da Yugoslav fırtınası-

Almanya 1. Ligi, Bundesliga'da mücadele eden 18 futbol kulübünün 12'sinde toplam 27 ''Yugoslav'' futbolcu ter dökmeye devam ediyor. 11 futbolcuyla Bundesliga'da en fazla oyuncusu bulunan Hırvatistan'ı 8 futbolcusuyla Sırbistan takip ediyor.

Bundesliga'da forma giyen futbolcular şöyle:

''Mario Mandzukiç,Srcan Lakiç,İvan Santini,İvo İliçeviç,Milan Badelj,İvan Klasniç,Petar Slişkoviç,İvan Perişiç,İvitsa Oliç,Mateo Pavloviç,İvan Paureviç,Neven Subotiç,Goyko Kaçar,Slobodan Raykoviç,Aleksandar Ignyovski,Predrag Stevanoviç,Aleksandar Stevanoviç,Filip Malbaşiç,Nikola Curciç,Mensur Muyca,Vedad İbişeviç ,Seyad Salihoviç,Valjmir Nafiu,Nikolçe Noveski,Ferhan Hasani,Milorad Pekoviç,İlir Azemi.

-En fazla futbolcu İtalya'da-

İtalya Seri A'da mücadele eden 18 takımın 16'sı bünyesinde en az 1 eski Yugoslavyalı futbolcu barındırıyor. Seri A'da mücadele eden sadece 2 takım, Siena ve Parma, bünyesinde eski Yugoslavyalı futbolcu barındıran takımlar oldu.

İtalya'da Sırbistan'ı 15 futbolcu temsil etmeye devam ederken, İnter takımının iki kalecisi de Slovenyalı.

Seria A'daki 37 futbolcunun isimleri şunlar:

''Lazar Petkoviç,Adem Lyayiç,,Nenad Tomoviç,Jelyko Brkiç,Duşan Basta,Miloş Antiç,Deyan Stankoviç,Zdravko Kuzmanoviç,Vlada Avramov,Uroş Radakoviç,Nenad Krstitiç,Alen Stevanoviç,İvan Radovanoviç,Boşko Yankoviç,Uroş Çosiç,Yosip Radoşeviç,Mateo Kavaçiç,Bruno Petkoviç,Marko Livaya,İgor Budan,Ane Vukuşiç,Mirko Vuçiniç,Stefan Saviç,Stevan Jovetiç,Marko Bakiç,Miralem Pyaniç,Senad Luliç,Enis Nadareviç,Goran Pandev,Maks Barişiç,Boştjan Cesar,Boyan Yokiç,Rene Krhin,Valter Birsa,Luka Kraync,Yosip İliçiç,Yasmin Kurtiç.

Avrupa'nın en büyük 5 liginden sonuncusu olan Fransa Lig 1'de ise, eski Yugoslavya ülkelerinden 9 futbolcu forma giyiyor.

Fransa'da forma giyen futbolcular ise şöyle:

''Milan Bişevac ,Nemanya Peyçinoviç,Daniyel Aleksiç,Pavle Ninkov,Miloş Ninkoviç,Sanyin Prçiç,Ajbe Yug,Marko Başa,Deyan Lovren.' '

-Lazio'nun başında Saraybosnalı hoca bulunuyor-

Öte yandan, biri Sırbistanlı diğeri Bosnalı iki teknik direktör de Avrupa'nın kaliteli liglerinde kariyerlerini devam ettiriyor. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosnalı Vladimir Petkoviç, İtalyan ekibi Lazio'yu, Sırbistanlı Miroslav Cukiç ise İspanyol ekibi Vallodolid'in teknik direktörlüğünü yapıyor.

Muhabir: Saraybosna

Yayıncı: Ömer Çetres

Kaynak: AA