Efsane Basketbolcudan Hidayet Türkoğlu'na Destek

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nin efsane isimlerinden Vlade Divac, Türk basketbolu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"NBA Global Games 2013" etkinlikleri kapsamında, yarın oynanacak Fenebahçe Ülker-Oklahoma City Thunder maçı için Türkiye'ye gelen Divac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NBA yönetiminin Türk basketboluna önem verdiğini vurguladı.

NBA'in Türkiye'de basketbol organizasyonu düzenlemesinin çok önemli olduğunu ifade eden unutulmaz basketbolcu, "Bu Türk basketboluna verilen değeri gösteriyor. Basketbol Türkiye'de seviliyor ve NBA yetkilileri de bunun farkında. En önemli şey ise son 10 yılda NBA'de oynayan Türk basketbolcuların sayısının artması" diye konuştu.

-"Hido, Türk basketbolculara NBA yolunu açtı"

NBA'de forma giyen Türk oyuncuların önemli başarılara imza attığını belirten Divac, Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'un bu yolun öncüsü olduğunu belirterek, "Hido ve Mehmet Okur, NBA'de çok parlak bir kariyer elde ettiler. Hido, bence NBA kapısını Türk basketbolculara açan isimdir. Şimdi Türkiye'de basketbola ilgi duyan çocuklar onlara bakarak 'bir gün biz de NBA'de oynayabiliriz' diyorlar. Bu müthiş bir şey" yorumunu yaptı.

Utah Jazz'da forma giyen genç basketbolu Enes Kanter'i de tanıdığını dile getiren Divac, Türk oyuncunun kendisini geliştirmesi halinde bir yıldız olabileceğini söyledi.

45 yaşındaki eski NBA yıldızı, Kanter için, "Genç bir yetenek. Utah Jazz'da eğer yeteneklerini güçlendirse NBA'deki en önemli Türk yıldızlardan biri olabilir" diye konuştu.

-"Hidayet'e haksızlık yapılıyor"

Divac, 2013 Avrupa Şampiyonası'ndaki kötü performansı nedeniyle eleştirililen Hidayet Türkoğlu'na destek verdi.

Başarısızlıktaki tüm faturayı Hidayet'e kesmenin haksızlık olduğunu savunan Sırp basketbol adamı, şöyle konuştu:

"Hido'ya niye bu kadar yükleniyorlar anlayabilmiş değilim. Bu adil bir değerlendirme olamaz. O bunu hak etmiyor. NBA'de uzun bir sezonun ardından dinlenmeniz gerekir. Sakatlanma riskleri çok fazla. Ayrıca NBA basketbolcuları için Avrupa Şampiyonası'nın takvimi uygun bir zaman değil. İspanya'ya, Fransa'ya bakın. İlk maçlarda çok iyi oyun ortaya koyamadılar. Çünkü enerjilerini sonraki maçlara sakladılar. Maalesef Türkiye bu turnuvada varlık gösteremedi ve ilk turda elendi. Hidayet ise diğer NBA basketbolcuları gibi bu şampiyonaya yüzde 100 hazır değildi. NBA'den gelip milli takım için mücadele etmesi bile güzel. Fakat ondan çok yüksek bir performans bekleyemezsiniz."

-"Tanjevic, Türk basketboluna büyük katkı sağladı"

Bogdan Tanjevic'in Avrupa Şampiyonası'ndan sonra A Milli Takım'dan istifa etmesini de değerlendiren Divac, şu ifadeleri kullandı:

"Tanjevic'i çok seviyorum. Kendisi saygı duyulacak bir insan. Tanjevic, Avrupa'daki en iyi antrenörlerden biri. Türk basketboluna büyük kazanımlar sağladı. Bunu geçmişte kazandığı zaferlerle daha iyi görebilirsiniz. Bir sürü genç yeteneği milli takıma kazandırdı ancak bazen bırakmak gerekebiliyor."

-"Obradovic, Avrupa'nın en iyisi"

Divac, Fenerbahçe Ülker'in yeni başantrenörü Zeljko Obradovic'in Avrupa'nın en iyi başantrenörü olduğunu savundu.

Vatandaşı Obradovic'in başarı için zamana ihtiyacı olduğu vurgulayan Divac, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onun için nasıl bir yorum yapabilirim ki? Obradovic, Avrupa'nın en iyisi. Herkes onun kalitesini biliyor. Kazandığı zaferler ortada. Şu anda ondan çok iyi sonuçlar beklemek yanlış olur. Böyle bir hataya düşülmemeli. Obradovic'in zamana ihtiyacı var. Ama sonra kesinlikle Fenerbahçe Ülker, birkaç yıl sonra Avrupa'daki en iyi ekiplerden biri olacak."

Kaynak: AA