Futbolda Şiddetin Önlenmesine Kadın Bakışı

Muş'un tek kadın hakemi İstek Çini, görev aldığı maçlarda seyirci ve sporcuların daha centilmen olduğunu belirtti.


Kentteki kadın futbol takımında uzun yıllar top koşturduktan sonra hakemliğe geçiş yapan ve Muş'un tek kadın hakemi ünvanını elinde bulunduran İstek Çini, Muş 1. Amatör Küme maçlarında yan hakem olarak görev yapıyor.

Kadın hakem Çini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar futbol oynadığı yeşil sahalarda hakemlik yapmanın farklı bir duygu olduğunu belirterek, mesleğinde yükselip profesyonel müsabakaları yönetmek için çaba gösterdiğini söyledi.

Futbolun, erkeklerin ilgi alanını oluşturduğu yönünde toplumda genel bir kanının hakim olduğunu vurgulayan Çini, bu kanıya rağmen hakem olarak görev aldığı karşılaşmalarda hiçbir zorlukla karşılaşmadığını ifade etti.

Çini, sahada kendisini gören taraftar ve sporcuların da daha centilmen bir tutum sergilediğine değinerek, taraftarların küfürlü tezahüratlarda bulunmadığını ve olay çıkarmadığını dile getirdi.

Son dönemlerde ortaya çıkan futbolda şiddet olaylarının, kadın hakem ve gözlemcilere daha fazla görev verilmesiyle önlenebileceğini anlatan Çini, "Futboldaki şiddetin önüne, müsabakalarda kadın hakemlerin görev almasıyla geçilebilir. Yapılacak çalışmayla kadınların bu işe daha fazla dahil edilmesi insanların ve özellikle kadınların futbola bakış açılarını da değiştirecektir" dedi.

İl Hakem Kurulu Hakem ve Gözlemci Atama Sorumlusu Necat Geçer de hakem İstek Çini'nin kısa sürede başarılı bir performans sergilediğine dikkati çekerek, Çini'nin görev aldığı maçlarda olay yaşanmadığını ve taraftarın olumsuz tezahüratta bulunmaktan kaçındığını kaydetti.

Kaynak: AA