Uluslararası 2013 Aikido Semineri, Sensei Jaff Raji'nin Katılımıyla Gerçekleşti

Uluslararası 2013 Aikido Semineri, İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu'nda Sensei (hoca) Jaff Raji'nin katılımı ile gerçekleşti.

Türkiye'de Aikido hocaları olan Ayhan Kaya ve Mustafa Nemli'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Ecol de Budo Raji Aikido'nun kurucusu ve baş eğitmeni Fas asıllı Fransız hoca Jaff Roji, İstanbul'da Türkiye'nin bir çok ilinden katılan katılımcılara Aikido'nun inceliklerini uygulamalı bir şekilde anlattı. Japon Aikidocu Tamura ile Aikido öğrenmeye başladığını belirten Jaff Raji, "Bu kişiler 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'ya göç eden Japon hocalardır. Bunlardan en önemlisi ise Naguaşi Tamura'dır. Benim örnek aldığım ekol de Tamura'nın ekolüdür. Beni aslında Aikidoya çeken şey şu. Ben 12 - 13 yaşlarında olduğum dönemlerinde insanlar genellikle Kunfu çalışıyorlardı. Onların hocaları genellikle yaşlı ve tecrübe sahibi hocalardı. Ben de ileride yaşlı bir hoca olmayı istedim aslında. Bir de benim izlediğim videolarda Aikido'nun hocası yaşlıydı bu da beni bir anda çekti ve Aikido öğrenmeye başladım." diye konuştu.

Dünyada bir çok ülkeyi gezerek seminerler verdiğini ifade eden Raji, "Bir çok ülkeye gittim ve bir çok kişilerle tanıştım. Türkiye çok güzel bir yer ama ben insanları ayırmıyorum şu daha iyi veya şu grup daha hoş diye. Sadece kendi tecrübemi insanlara aktarmaya çalışıyorum. Kendi bakış açımdan insanların dünyayı anlamasını sağlamaya çalışıyorum." dedi.

JAFF RAJİ KİMDİR? 1960 yılında Fas Kazablanka'da doğdu. Çok küçük yaşlarda Fransa'ya yerleşti. 1983 yılında Tamura Sensei ile Aikido'ya başladı.

Aynı yıl (Shiden Ryu) İaido 1989 yılında (Muso Ryu) Jodo çalışmaya başladı.

Uzun yıllar Tamura Sensei'ye öğrencilik yaptı ve Avrupa'daki birçok seminere olarak katıldı.

Aikido'da 6. Dan İaido'da 4.Dan (Jodo ve İaido Avrupa Federasyonu Eğitmeni) sahibidir.Ecol de Budo Raji Aikido'nun kurucusu ve baş eğitmeni olup dünyada birçok ülkede seminerler vermektedir.