Şike Konusunda 15 Güne Kadar Karar Verilecek

Mehmet Ali Aydınlar'ın istifasının ardından boşalan Futbol Federasyonu başkanlık koltuğuna oturan Yıldırım Demirören'i sıkıntılı günler bekliyor.

Kamuoyu, TFF'nin önceki gün gerçekleştirilen seçimli olağanüstü genel kurulunda kullanılan 219 oyun geçerli olan 216'sını da alan Demirören'in, bu büyük desteği nasıl kullanacağını merak ediyor. 34 yıl aradan sonra ilk kez İstanbul'da düzenlenecek 36. olağan UEFA Kongresi'ne işaret ederek, '24 saat çalışarak bu sıkıntıları bitirmek ve 22 Mart'taki UEFA toplantısına tertemiz çıkmak istiyoruz. ' diyen Demirören'in, delegelere yönelik teşekkür konuşmasında sarf ettiği bu sözlerin arka planı netleşmeye başladı.

TFF'de devir-teslim töreni bugün yapılacak. Başkanlığı genel kurula kadar vekaleten yürüten Hüsnü Güreli'nin görevi devredeceği Yıldırım Demirören ve yeni yönetim kurulu kolları hemen sıvayacak. Görev dağılımının ardından birçok kulübün şikâyet ettiği Merkez Hakem Kurulu (MHK), Etik, Disiplin ve Tahkim Kurulu'nun yenilenmesi ana gündem maddesi olacak. Edinilen bilgilere göre; şike ve teşvik soruşturmasında hazırladıkları ve basına sızan ilk raporu çok tartışılan Etik Kurul yeniden oluşturulacak. Disiplin ile Tahkim Kurulu'nda da revizyona gidilecek.

Futbolda eleştirilerin hedef noktasındaki MHK, değişim rüzgârından nasibini alan ilk birim olacak. Futbol Federasyonu kongresi öncesi kulüp başkanlarının buluşmasında rahatsızlık duyulan hususlar da sonuca bağlanacak. MHK'ya neşter vurulmasında, atamalarda dengelerin dikkate alınmaması ve bazı hakemlere hatalı düdük çalmalarına rağmen ısrarla maç verilmeye devam edilmesi başrolü oynadı. Yeni dönemde şike yapan takımın küme düşürülmesini öngören Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesi ve diğer bazı cezai hükümler yumuşatılacak. Şike ve teşvikle ilgili UEFA'nın daha önce onay verdiği gibi bir defaya mahsus olmak üzere takımlara küme düşme yerine puan silme ve ağır para cezası gelecek.

Saha ayağında ise seyircisiz oynama cezası kaldırılacak. Bunun yerine ağır para cezaları uygulanacak. Saha kapatma cezası ise aynen işleyecek. Futbol Federasyonu'nun çiçeği burnundaki başkanı Yıldırım Demirören, ekonomik kriz içerisindeki Bank Asya Birinci Lig, 2. ve 3. lig temsilcilerinin gelirlerinin artırılması için de formül arıyor. Başkan'ın çözüm planları arasında Spor Toto ve İddaa paylarının yükseltilmesi ile naklen yayın gelirleri başı çekiyor. İşi sıkı tutan ve kulüp başkanlarıyla istişare halinde olan Yıldırım Demirören'in, 'İlk işimiz UEFA'yla görüşmek ve Türk futboluna zarar vermeden karar almak. UEFA katı bir tutum içerisinde değil. Oturup sorunları 15 gün içerisinde çözeceğiz. Diyaloglarımızı en iyi şekilde kurup Türk futbolunu kaostan çıkarmanın yolunu arayacağız. Ondan sonra kurulları ele alıp değişikliğe gideceğiz. Sıkıntılarınızı biliyoruz ve en kısa sürede çözümleri üreteceğiz. ' ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Yıldırım Demirören'in sözünü ettiği, UEFA'ya üye 53 ülke federasyonunun başkan ve yöneticilerinin katılımıyla her yıl yapılan UEFA Kongresi'nin ev sahipliğini bu kez İstanbul üstlenecek. 22 Mart 2012 Perşembe günü saat 09.30'da başlayacak İstanbul Kongre Merkezi'ndeki kongrenin ardından UEFA Başkanı Michel Platini basın toplantısı düzenleyecek.