Cüneyt Tanman: Yeni Yönetimden Umutlu Değilim

Türkiye Futbol Federasyonu'nun milli takımlardan sorumlu eski yönetim kurulu üyesi Cüneyt Tanman, bugün göreve başlayan Yıldırım Demirören ve ekibinin başarılı olacağına inanmadığını açıkladı.

Şike soruşturması nedeniyle sekiz ay çok yoğun bir dönem geçirdiklerini belirten Tanman, Radyospor'a yaptığı açıklamada, ''Ancak Futbol Federasyonu olarak bizler sadece bu şike konusuyla ilgilenmedik; hem milli takımlar ve Beylerbeyi'nde çok ciddi bir değişim süreci yaşadık. Yaptığımız bu çalışmalar, programlar şike tartışmalarının arkasında kaldı, görülemedi. Zaman zaman bunu anlatsak da gündem hep şikeye odaklıydı. ' dedi.

Tanman, 'Milli Takım Abdullah Avcı'yla çok iyi yerlere gelecektir. Fakat yeni yönetimin tavrı yaklaşımı da bunda çok etkili olacak. Milli Takımlar ve Beylerbey'inin birlikte yürütülmesi gerekiyor. Biz bu birlikteliği sağladık. Bunlar kolay işler değil; ama biz bunu başardık ve bunun sürdürülmesi gerekiyor. ' şeklinde konuştu.

AYDINLAR YÖNETİMİNİN GİTMESİ MİLLİ TAKIM PROJESİNE DARBE VURDU

Milli takımlar düzeyinde radikal bir dönüşüme imza attıklarını dile getiren Tanman, 'Bizim yönetimimiz 30 Ocak'taki kararını sürdürebilseydi; başkan ve başkan yardımcılarımız istifa etmeseydi hayata geçirdiğimiz projelerimizin sürdürülebilmesi çok daha gerçekçi olurdu.'' diyerek, şunları söyledi:

''Çünkü Mehmet Ali Aydınlar da bu projeye inanmıştı ve kaynak yaratma açısından çok kararlıydı. O bakımdan bizim yönetimimizin gitmesi bu projeye mutlaka bir darbe vuracak ve sekteye uğratacaktır. Bu noktada gelecek yönetimin konuyla ilgili ne kadar kararlı olduğu da bu süreçte etkili olacaktır. Bizim yöentimimiz önemli bir aşamaya gelmişti; çünkü çok önemli bir aşamaya gelmiştik. Dolayısıyla projerler çok daha kısa sürede tamamlanır ve daha iyi yerlere gelinirdi. '

GERÇEK FUTBOL ADAMLARINI DIŞLAYAN BİR YAPI VAR


Cüneyt Tanman, 'Böylesine önemli bir dönüşümün öncülüğünü yapmanıza karşın neden yeni yönetim sizinle çalışmayı düşünmedi ' şeklindeki soruya ise Son dönemlerde yaşananları futbolun içerisindeki bizler için bile kolay değil. Neden tercih edilmediğimi bilmiyorum. Ama Türkiye'de yönetim kurullarının nasıl seçildiğini herkes biliyor. Herkesin bir yerlere yakın ve belli bir o kapasitesi olması gerekiyor. Belirli kontejanlar var. Şu anda ortada futbol adamlarının giremediği bir yapı var. Gelecekte ne olur bilemeyiz ama bunun mutlaka değişmesi gerekir. ' dedi.

''Aydınlar istifa etmek zorunda kaldı; bana göre bu süreci sonuna kadar götürmeliydik.'' diyen Tanman, 'Böylesine bir süreçte Aydınlar'ın istifası hata mıydı? ' sorusuna ise şöyle cevap verdi:

'İstifayı benim değerlendirme şansım yok. 30'unda ben icra kurulundaydım ve bu yönetim kurulu toplantısından son derece kararlı çıkmıştık ama birgün sonra başkanın istifasını gerektirecek bazı şeyler oluştu. İstifa etmek zorunda kaldı. Ben bu konuda yorum yapamıyorum çünkü bu kişisel bir karardı. Biz hep beraber oturduğumuzda devam kararı almıştık dolayısyla buna yorum getirmem doğru olmaz.

Şahsi kanaatim sekiz aylık sürece baktığımda biz bu süreci götürmeli ve tamamlamalıydık diye düşünüyorum. Ama başkanımızı kararına saygı duyuyorum. Bizim yönetimimiz kesinlikle şike sürecini tamamlaması gerekiyordu. şahsi kanaatim bu. Disiplin kurulu ve tahkim kurulunun devamı ve dağılmaması gerekiyordu. Böylelikle yaşanan süreç daha da kısalacaktı. O anlamda yönetimin gitmesi bu süreci baya bir sıkıntıya socak gibi görünüyor. '

AYDINLAR ÇÖZÜM BULDU; ANCAK ÇOK GÜVENDİĞİ İNSANLARDAN ÇALIM YEDİ

'Şike sürecinde Mehmet Ali Aydınlar'a haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz? Aydınlar adına yaşanan sekiz aylık süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Aydınlar zaman zaman kendi hatalarını kabul edip özeleştiride bulundu ve özür diledi mi ' şekllindeki soruya ise Cüneyt Tanman, şöyle cevapladı:

'Türk futbol tarihinde hatta dünya futbol tarihinde benzeri az görülecek bir sorunla karşılaştık. Bunun götürülebilmesi çok kolay bir iş değildi ve mutlaka hata ve hatalar yapılacaktı. Dolayısıyla hatalar da oldu. Başkan da bunu dile getirdi. Ancak çok kolay bir süreç değildi; çok kısa bir sürede verilecek bir karar, Türk futbolunu çökertebilecek bir karar olabilirdi. Çünkü bütün takımlar yatırımlarını yapmışlar, özellikle finansal olarak büyük yükümlülüklerin altına girmişlerdi. Orada 7-8 takımı sıkıntıya sokacak bir karar bütün sistemi çökertebilirdi.

Ayrıca sürecin başında savunma haklarının verilmiyor olması da sıkıntı yaratabilirdi. Bu nedenle sürecin daha sağlıklı yürüyebilmesi için mücadele etti sayın başkan. Kulüplerin zarar görmemesi, sistemin zarar görmemesi için sonunda bir çözüm de buldu. Benim hiç aklımın kesmediği, UEFA'nın hiç kabul etmeyeceğini düşündüğüm bir çözümü buldu ve getirdi. Ama burada çok güvendiği insanlardan futbol tabiriyle ciddi bir çalım yedi. O genel kurulda getirdiği bu çözüm kabul edilseydi çok daha farklı bir süreç yaşayacaktık. Bu süreçte hataları mutlaka oldu ama güvendiği ve inandığı insanlardan da ciddi hayal kırıklığı yaşadı. '

AYDINLAR UEFA NEZDİNDE OLMAYACAK BİR ŞEYİ BAŞARDI

Tanman, '58. Maddenin kademeli olarak değişmesi; farklı suçlara farklı cezaların verilmesi gibi değişiklikler UEFA nezdinde kabul gördü mü? sorusuna, 'Evet. 58. Madde'nin değişmesi değil; ama küme düşerek değil bir kereye mahsus puan silerek cezaların verilmesi konusunda UEFA ile anlaşmıştı. Bu önemli bir çözümdü. Kulüplerimize çok fazla zarar vermeyecekti. Birkere uygulanacak bir çözümdü. Olmayacak birşeyi başarmıştı aslında. Güvendiği insanlardan gerekli desteği alamadı. ' cevabını verdi.

YENİ YÖNETİMİN ŞİKE SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ TAVRI KONUSUNDA İYİMSER DEĞİLİM


Tanman, TFF'nin yeni yönetiminin özellikle şike soruşturmasıyla ilgili süreçte takınacağı tavırla ilgili olarak iyimser olmadığını belirterek 'Yeni yönetimden çok da umutlu değilim. Süreç öyle bir noktaya geldi ki; söylenenleri duyduğumda ve oluşan yönetimi görünce çok ümitli değilim açıkçası. inşalllah tersi olur. Umarım yeni yönetim bu şüphlerimizi giderir. Umutlu olmamız için çok fazla neden yok; iyimser değilim. İyimser olmamamıza neden olan bir çok sebeb var, yazılan çizilenler de var. ' dedi.

Cüneyt Tanman, ligde açık ara lider olan Galatasaray'la ilgili olarak ise 'Galatasaray'ın şu ana kadar gösterdiği performans çok önemli; ancak çok avantajlıyım diye bakmaması gerekiyor. Fenerbahçe ve Trabzonspor'la yapılacak maçlar var. Zaten Fatih Terim de bunu oyuncularına algılatabilecek bir tekni adam. Görünen o ki Galatasaray bu yıl ipi gögüsleyebilecek bir takım. Tüm takımlara bakdığımızda Galatasaray ayakları yere basın bir takım olarak ön plana çıkıyor. ' şeklinde konuştu.

GENÇLERİN KAZANILMASI BAŞARILAR KADAR ÖNEMLİ


Tanman, 'Fatih hoca genç oyuncularda ışık görüyor ve onları oynatmaktan çekinmiyor. belki Emre yüzde yüz istediği noktada değil; ama çok önemli bir aşama katetti. Semlh'in takıma kazandırılması da çok önemli. Atyapıdan yetiştirilen futbolcuların A Takım'ın 11'inde yer alması da en az sportif başarı kadar önemli ' diye konuştu. ' dedi.