Türkiye - Slovakya Özel Maçına Doğru

Avcı: ''2014'e gittiğimiz zaman kahraman olmak önemli değil:

Avcı, A Milli Takım'ın yarın Bursa Atatürk Stadı'nda Slovakya ile yapacağı özel maça ilişkin milli futbolcu Ömer Toprak ile Holiday Inn Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, sözlerine ''Yeni seçilen TFF başkanı ve yönetim kuruluna yeni görevinde başarılar dilerim'' diyerek başladı.

Bu kentin bir futbol şehri olduğunu Bursaspor'un da 2,5 yıl önce lig şampiyonluğu yaşadığını dile getiren Avcı, Bursa'ya geldiklerinden beri yeşil-beyazlı kulübün yönetimi ve taraftarlarının kendilerine çok yakın ilgi ve misafirperverlik gösterdiğini söyledi. Avcı, görevde olduğu 3,5 aylık süreçte, milli takımların genel yapılanmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatarak, bu çerçevede her yaş grubundaki milli takımlara teknik direktör, kaleci antrenörü, performans ve analiz antrenörleri yerleştirdiklerini kaydetti.

Milli takımın yapılanması için 09.00'dan akşam geç saatlere kadar çalıştıklarını belirten Avcı, bu çalışmayı hem milli takımların yapılanması hem de kulüplere örnek olmak için yaptıklarını belirtti. Avcı, Tolunay Kafkas'ın başında olduğu Futbol Geliştirme Merkezi'nin de yoğun şekilde çalıştığını vurgulayarak, ''Türk futbolunun yapılanması için Almanya'da Joachim Löw ile toplantı yaptık. Ayrıca, Borussia Dortmund, Stuttgart ve Bayer Leverkusen altyapılarına ilişkin çalışmalar yaptık. Bu kulüplerle farklı ve aynı düşündüğümüz noktaları tespit ettik'' diye konuştu.

Avrupa'daki kampta 15 günde 5 hazırlık maçı
Görevde olduğu 3,5 aylık sürecin ardından A Milli Takım'ın ilk hazırlık maçını yarın Slovakya ile oynayacağını dile getiren Avcı, şöyle devam etti: ''Rakibimizi tanıyoruz. Türkiye'de forma giyen 5-6 oyuncuları var. İnsanların beklentilerine doğru cevap verecek, saha içinde arzulu, istekli ve iştahlı oynayacak bir takım yapma çalışmalarımız var. Yarınki maç benim için önemli. Mayıs ayının 20'sinden 5 Haziran'a kadarki 15 günlük süreçte yapacağımız kampta Avrupa'da 5 hazırlık maçı oynayacağız. Geniş bir kadroyla sahanın içinde ve dışında neler yapabileceğimizi, Avrupa'da ve Avusturya'da yapacağımız 5 hazırlık maçında görme fırsatı bulacağız. Eylül ayında Dünya Kupası eleme grubu maçları başlıyor. Grup maçları için test olacak rakiplerle karşılaşacağız.''

2014'teki Dünya Futbol Şampiyonası
Tecrübeli teknik adam, ''2014 Dünya Şampiyonası finallerine gidemezseniz eleştirileceksiniz. Eğer bu hedefi yakalayamazsanız kararınız ne olur?'' sorusuna, şu yanıtı verdi: ''1996 senesinden bu zamana kadar katıldığımız turnuvalara hep play-off veya ikinci takım olarak gittik. Son 2 turnuvaya katılamamış ve Avrupa kupalarında kulüp bazında başarılı olamamış bir ülkeyiz. Ben bir hedef açıkladım. O hedefi gaz vermek için açıklamadım. Tanıdığım oyuncu grubuna, ulaşılabilir bir hedef belirledim. Hedefimiz grup birinciliği. Artık eşik atlamamız lazım. Bu oyuncu gurubuna güveniyorum. '2014'e gidemeyeceğiz' diye düşünmüyorum, 'gideriz' diye hayal ediyorum.''

Hak ederek gelmişlerdir, denenmeye gelmemişlerdir
''Aday kadroda 9 yeni futbolcu var. Son Hırvatistan kadrosundan ise 11 oyuncu kadroda yok. Bundan sonra da böyle sürpriz kadrolarla karşılaşacak mıyız?'' sorusunu Avcı, şöyle cevaplandırdı: ''Bütün bölge ekiplerimizle, milli takım hocalarımızla Türkiye'nin her tarafını tarıyoruz, oyuncuları seyrediyoruz görüşüyoruz, iletişim sağlıyoruz. Son iki turnuvaya gitmemiş bir takım var. Daha önce hizmet etmiş oyuncular ve bundan sonra da hizmet edecekler. Slovakya ile bir hazırlık maçı yapıyoruz. Milli takımın kapısı herkese açık. Kadromuz rakibe göre, oyuncuların kulüplerindeki performanslarına göre değişecek. Yeni oyuncular buraya hak ederek gelmişlerdir, denenmeye gelmemişlerdir.''

Bu maçı fazla abartmanın, büyütmenin anlamı yok
Avcı, ''Dünya Şampiyonası eleme grubu maçlarından birini de Bursa'da oynamayı planlıyor musunuz?'' sorusunu, ''Stat ve o zamanki şartlar uygun olursa değerlendirme yaparız'' yanıtını verirken, ''Genç ve cesur bir kadro açıkladınız. Kadroyu açıklarken kaygılarınız olmadı mı? Neleri düşündünüz?'' sorusunu şöyle cevaplandırdı: ''Biz ekibimizle, milli takımların yapılanması için çalışıyoruz. Doğru kararı verdiğimizin manevi huzuru var. Slovakya ile sadece bir hazırlık maçı yapacağız. Bu maçı fazla abartmanın, büyütmenin anlamı yok. Değişikliklerle bazı yüzleri görmemiz lazım. Oynayan ve potansiyeli oyuncularımız var. Biz ekibimize güveniyoruz.'' Tecrübeli hoca, ''U17 Milli Takımı'nı çalıştırırken saha içindeki en büyük kozunuz Nuri Şahin'di. Nuri, yine saha içindeki en önemli kozunuz olacak mı?'' sorusu üzerine, ''Nuri çok önemli bir oyuncu. 17 yaşında A Milli Takım kadrosunda yer aldı. Geçen yıl Almanya'nın en önemli oyuncularından biriydi. Sonra dünyanın en önemli kulüplerinden Real Madrid'e transfer oldu. 24-25 dakika süre alıyor ama Real Madrid'de olması bile çok önemli'' değerlendirmesinde bulundu.

'Ben ve ekibim öz güvenliyiz
''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başındayken üzerinizde bir baskı yoktu. Ama şimdi üzerinizde çok ciddi bir baskı olacak. Buna hazır mısınız?'' sorusu üzerine ise Avcı, şu değerlendirmede bulundu: ''Ben ve ekibim öz güvenliyiz. Baskı şimdi açıklanan kadro üzerinden de yapılıyor. Biz Türk futbolunun geleceğiyle ilgili yatırımları konuşuyoruz. 2014'e gittiğimiz zaman kahraman olmak önemli değil. Önemli olan istikrarlı bir şekilde turnuva takımı olabilmek. Bizim bunu yakalamamız lazım. Biz bunun için uğraşıyoruz. Bunun için adımlar atıyoruz. Baskı yapılacak, yapacak bir şey yok. Bu işin manevi hazzını yaşıyorsam bu baskıyı yemeye razıyım.'' Avcı, 2014 Dünya Futbol Şampiyonası eleme grubundaki rakiplerini çok ciddi mercek altına aldıklarını, hatta rakip oyuncuları kulüp maçlarında da izlediklerini sözlerine ekledi.

Ömer Toprak da yarın Slovakya ile yapacakları maçı kazanarak yeni başlangıcı iyi yapmak istediklerini söyledi. Kamp ortamının oldukça olumlu geçtiğini, arkadaşlığın üst düzeyde olduğunu vurgulayan Ömer, şunları söyledi: ''Ben kadroya güveniyorum. Gelecekle ilgili ümitliyiz ve bunu yarınki maçta sahada göstereceğiz. İki gündür beraberiz ama atmosfer çok iyi. İdmanda herkes neşeli ve istekliydi. Hocalarımız da bize karşı çok sıcak.'' Toplantının sonunda Abdullah Avcı, yardımcıları Okan Buruk, Tayfun Korkut, Haluk Güngör ve İbrahim Kemal Menderes ile basın mensuplarına poz verdi.

Kaynak: AA