Görme Engelli Dağcı Atalık Tohumlar İçin Koşacak

Türkiye'nin ilk görme engelli dağcısı ve milli atlet Necdet Turhan, 4 Mart'ta Antalya'da gerçekleşecek Runtalya Yarı Maratonu'na katılacak.

Turhan, yaşamın sürekliliğini temsil eden tohumlar için yarışmada ter dökecek.

Sporu toplumun yararına bir faaliyete dönüştüren amatör sporcuların yer aldığı Adım Adım Oluşumu'nun üyesi Turhan, Buğday Derneği'nin Tohum Takas Ağı Projesi'ne destek olmayı hedefliyor.

4 Mart 2012'de Antalya'da yapılacak Runtalya Maratonu'nda Turhan, Tohum Takas Ağı Projesi yararına atacak. Runtalya'da, deli bezelye, Osmanlı çileği, kavılca buğdayı, pembe domates gibi yüzyılların bilgisini taşıyan atalık tohumların yararına koşacaklar arasında bulunan Turhan, 'Yeryüzünde zengin çeşitlilikteki yaşam, binlerce yıldır çiftçilerin elinde seçilerek günümüze ulaşan sağlıklı ve güçlü tohumların gelecek kuşaklara aktarılabilmesiyle bugüne ulaşabildi. Ancak bu çeşitlilik her geçen gün yok oluyor. Ve bu yok oluş, dünyanın en önemli gen kaynaklarından biri olan Anadolu için de geçerli ' dedi.Günümüzde laboratuar şartlarında üretilen tohumların 'atalık tohumları' da tehdit ettiğini savunan Turhan, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin kampanyası ile atalık tohumların doğa dostu çiftliklerde ekilerek çoğaltılmasını ve paylaşılarak yaygınlaşmasını sağlamaya çalıştığını anlatıyor.

Kaynak: İHA