Wta Championships’de Sinan Erdem’de Boş Yer Kalmayacak

Kortların en prestijli turnuvalarından biri olan şampiyona, dünyanın gözünü İstanbul’a çevirirken tükenen biletler ardından salonun kapasitesi arttırıldı.

Dünyanın en başarılı kadın raketlerinin yer alacağı WTA Championships’a bir buçuk ay gibi kısa bir süre kalırken, bilet satışları hızla devam ediliyor. Yarı final ve final biletlerinin tükenmesinin ardından Sinan Erdem’in kapasitesi, iki bin kişi daha arttırıldı.

Bu arada, Maria Sharapova, Caroline Wozniacki ve Vera Zvonareva gibi dünyanın en başarılı raketleri İstanbul’da tenis rüzgarı estirecek. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu yıldız tenisçiler şampiyonluk için mücadele ederken, tüm tenis severleri kendilerine hayran bırakacak.

Tenisin başarılı yıldızları İstanbul’da bir efsane yazmak için dünyanın dört bir yanındaki turnuvalarda raket sallarken, sporseverler Sinan Erdem’i hınca hınç doldurmaya şimdiden hazır.


BİLETLERE BEKLENENDEN YOĞUN İLGİ
Sinan Erdem Spor Salonu, kadınlar tenisinin en prestijli turnuvası için özel olarak hazırlandı. İzleyenleri rahat etmesi için yeniden inşa edilen tribünlerin yarı final ve final biletleri bitmiş, hafta içi biletlerinde de sona yaklaşılmıştı. Yoğun ilginin ardından her gün için iki bin bilet daha satışa çıkarıldı.


TURNUVA TARİHİNDEN NOTLAR
1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Florida Bocaraton’da başlayan; kadınlar dünya sıralamasında teklerde en iyi sekiz oyuncu ve çiftlerde de en iyi dört takımın yer aldığı 4.500.000 dolar ödüllü sene sonu şampiyonası Madrid ve Doha’nın ardından 2011 itibariyle İstanbul’da yapılacak.

WTA CHAMPIONSHIPS (Sezon Sonu Turnuvası), kadınlar tenisinin en önemli turnuvası olarak takvimde yer alıyor. Sezon finalinin gerçekleştiği turnuvada dünya klasmanındaki en iyi sekiz tenisçi raket sallıyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği şampiyona, toplamda 4.900.000 kişiyi turnuvalara çekiyor. Yıl içerisinde WTA turnuvalarında en iyi puanı toplayan sekiz kadın teklerde mücadele ederken iki de yedek oyuncu bulunduruluyor. Çiftlerde de en iyi dört takım sezon sonu şampiyonasında kupa için yarışıyor.

Turnuvada teklerde sekiz oyuncu dörderli iki ayrı grupta karşılaşırken ilk ikide yer alan oyuncular çapraz eşleşme sonrası yarı final oynuyor. Yarı final kazananları 4.450.000 toplam ödülden en büyük dilimi almak için kıyasıya mücadele ediyor.
91 ülkeden 2.200’ün üzerinde tenisçinin yer aldığı Kadınlar Tenis Birliği, dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak dikkat çekiyor. Yıl boyunca turnuvalara katılan sporcular 86 milyon dolar toplam ödülden pay almak için yarışıyor.
Turnuva ilk kez “Virginia Slims” sponsorluğuyla 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri; Florida, Boca Raton’da düzenlenmeye başladı. İlk şampiyona ev sahibi ülkeden Chris Evert oldu.

Şampiyona 1974 yılında Los Angeles’a taşındı. Kapalı kortlarda yapılmaya başlanan turnuvayı Chris Evert’ı mağlup eden Evonne Goolagong kazandı.

1977 yılına geldiğimizde turnuva yeniden yer değiştirdi. Bu sefer New York’ta bulunan Madison Square Garden’ın dünyanın en iyilerine ev sahipliği yaptı. Altıncı kez üst üste final oynayan Chris Evert, Britanyalı Sue Baker’ı yenerek dördüncü kez şampiyonluğa ulaştı.

Bir sene Kaliforniya Oakland Coliseum’da gerçekleşen sezon sonu turnuvası 1979’da bu sefer Avon’un sponsorluğunda yine Madison Square Garden’a geri döndü. Martina Navratilova, 16 yaşındaki Tracy Austin’i 6-3, 3-6, 6-2’lik setlerle yenerek 100 bin doların sahibi oldu.

Takvimler 1980 yılını gösterdiğinde Tracy Austin, Martina Navratilova’dan rövanşı alırken, dünya sıralamasında da birinci sıraya yükseldi.

Martina Navratilova, 1987 yılında Gabriela Sabatini’ye 6-4, 7-5 kaybederek 82’den o tarihe kadar ilk yenilgisini aldı. Son beş yılın şampiyonunu yenen Sabatini, finalde Steffi Graf’a 4-6, 6-4, 6-0, 6-4 mağlup oldu. Bu Alman raketin de ilk sezon sonu kupası oldu.

Alman Graf, 1989 yılı geldiğinde Martina Navratilova’yı geçerek ikinci şampiyonluğuna ulaştı.
20 yıl farklı tarihlerde turnuvaya sponsorluk yapan Virginia Slim’in sponsorluk anlaşması sonrası Corel Corportation turnuvanın yeni sponsoru oldu.

Jana Novotna, çeyrek finalde Martina Hingis’i üç setle geçerken finalde de Mary Pierce’ı mağlup edip 1997 yılında şampiyonluğa ulaştı.
Martina Hingis, Amerikalı rakibi Lindsay Davenport’u finalde 7-5, 6-4, 4-6, 6-2’lik setlerle yenmeyi başarırken sezondaki 14’üncü kupasını kazandı. İsviçreli Hingis, bu sonuçla Chris Evert, Monica Seles ve Tracy Austin’den sonra en genç dördüncü şampiyon oldu.

1999 yılında Lindsay Davenport, bir önceki sezonun rövanşını 6-4, 6-2’yle alıyordu. Turnuva 83’ten beri düzenlendiği beş setin en iyisi formatından tekrar üç setin en iyisine geri döndü. Turnuvanın çiftler şampiyonluğunu da Anna Kornikova/Martina Hingis ikilisi kazandı.

Monica Seles, 7-6, 4-2 önde olduğu 2000 finalinde Martina Hingis’e 7-6, 4-6, 4-6’lık setlerle dramatik bir şekilde kaybetti. Seles, sekiz yıl sonra ilk finalini oynarken Hingis de ikinci kez bu önemli turnuvanın birinci oldu.

Rus Maria Sharapova, şampiyon olduğu 2004 finalinde Serana Williams’la karşılaştı. İlk iki set 4-6, 6-2’yle geçilirken üçüncü sette Serena Williams’ın 4-0 üstünlüğü vardı. ABD’li raket geçirdiği sakatlık sonrası temposunu kaybetti ve Rus tenisçiye son sette 6-4 mağlup oldu. 17 yaşındaki Sharapova, bu galibiyetle ünvanı kazanan ilk Rus oldu.

İspanya’nın başkenti Madrid’te gerçekleşen 2006 yılı mücadelesinde şampiyon Belçikalı Justine Henin olurken WTA sıralamasında da sezonu birinci sırada tamamladı.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen şampiyonada Vera Zvonareva’yı üç setle sonunda geçen Venus Williams, Orta Doğu’da 2008 yılında yapılan ilk turnuvada da mutlu sona uzandı.

2010 yılında Katar’ın üçüncü ve son kez ev sahibi olduğu turnuvada birinciliği Belçikalı Kim Clijsters aldı. Clijsters, finalde dünya bir numarası Caroline Wozniacki’yi 6-3, 5-7, 6-3’le geçmeyi başardı.


SAYILARLA TURNUVA
Çek raket Martina Navratilova, teklerde 8 çiftlerde de 12 şampiyonluk kazanarak şampiyona tarihinin en başarılı oyuncusu olarak dikkat çekiyor.

Chris Evert, teklerde kazandığı altı kupayla Navratilova’nın en yakın takip eden isim.
Turnuvada 11’er kez yer alan İspanyol Conchita Martinez ve Helena Sukova şanssızlıkları kırmayarak mutlu sona uzanamadı.

14 şampiyona sahip Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra altı şampiyonla Almanya geliyor. Bu kategoride üçüncülük ise beş birincilikle Belçika’nın oluyor.