'Rus tipi oligartların yönettiği bir sisteme dokunuldu'

Araştırmacı Yazar Talip Doğan, Futbolda şike soruşturmasına ilişkin, "Ergenekonda nasıl bazı kişilere hep dokunulamıyordu, operasyon gerçekleşti ve dokunuldu; Türkiye Cumhuriyetin'de de Rus tipi oligartların yönettiği bir sisteme dokunuldu" dedi. Doğan, bunun havadan sudan, uydurma komplo planı olmadığını da söyledi.

Futbolda şike depremi (Son Detaylar)

Beyaz tv ekranlarında yayınlanan Erhan Köknar'ın sunduğu, Osman Tanburacı, Selçuk Yula ve Sanlı Sarıalioğlu'nun yorumcu olduğu Tele Futbol programının dünkü bölümüne Araştırmacı Yazar Talip Doğan konuk oldu. Tele Futbol'da Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da gözaltına alındığı şike operasyonu ele alındı.

Araştırmacı Yazar Talip Doğan, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayla bu soruşturma arasında dağlar kadar fark var olduğunu ifade ederek, "Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma ve opreasyon Futbul Federasyonu'nun bilgisi kapsamındaydı. Şu an özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısının Organize Suçlar Büro Amirliğine, operasyonda ne Futbol Federasyonunun ne İçişleri Bakanının, ne futboldan sorumlu bakanın haberi vardı. Çok gizli bir operasyon gerçekleştirildi. Niye? Sarıyer'de çok büyük hatalar yapıldı" şeklinde konuştu.

2009 bir kanalda programa çıkıp isimler, takımlar zikrettiklerini belirten Doğan, "Ki hiç birimiz o zaman bilmiyorduk Sarıyer'in gizli bir soruşturma yürüttüğünü. Mart ayında operasyon gerçekleşti, o isimler tutuklandı, gözaltına alındı. Ki bu soruşturmayı yürüten veya bu bilgileri kamuoyuna sızdıran kişilere karşı ciddi bir dezinformasyon yapıldı. Sayın Savcı Fazıl Aslanalp beye bile çok ciddi komplolor hazırlandı. Bu soruşturmanın yürütülmesinde hatalar oluşması için, bazı kişilerin tahliye olması için" diye konuştu.

Doğan, ilk kez Beyaz tv ekranlarında kamuoyuyla paylaştığını söyleyerek, "Türkiye Futbol Federasyonu, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na Digitürk'ün video ve film kayıtlarını delil olarak vermemiştir. Fazıl bey çok profesyonel bir savcıdır. Çok profesyonelce bir soruşturma yürüttü ve başarıyla bitirdi. Ama o suçun fiiilen işlendiği zaman bu şike kanunu daha yoktu. Ve şahıslar kısa bir süre sonra tahliye oldular ama yargılamalar hala sürüyor" dedi.

İstanbul'daki operasyona bakıldığında, 17 devlette böyle bir operasyon gerçekleştiğine işaret eden Doğan şunları söyledi:

"Bütün hepsini takip ettim. Ben Türkiye Cumhuriyeti'ndeki spor yorumcuları, televizyonda bir kaç gazeteci arkadaşlardan başka hiç bir devletin spor yorumcularından 'şu bu işi yapmamıştır, bu adam iyidir, bu adam 5 milyon kazanıyor yılda niye 100 bin dolara tenezzül etsin' diye bir kelime duymadım, Türkiye'de duydum. UEFA'nın yürüttüğü şike soruşturması kapsamında Fenerbahçe Spor Klubü'nün Avrupa'da yaptığı üç maçın şaibeli olduğuna karar verdi. Bir maçta üç futbolcunun bir ifadeleri vardı, bu çok önemli. 'Biz 25 bin dolar alırken karşı tarafın sporcularu 100 bin dolar aldılar' diye savcılığa verilen bir ifade var. Bunun üstüne hiç gidilmedi."

Bunun üzerine araya giren Köknar, "UEFA tarafından Fenerbahçeye istinat edilen bir şey yok. Fenerbahçe bu işin tamamen dışında" açıklamasında buılundu.

Doğan, "Ama hep Fenerbahçenin ismi geçti" karşılığını verdi.

Yula da söze girerek, "Geçti derken hazır burada Fenerbahçeyi bulmuşken orada aklanmış bir takım üstünden şimdi yorum yapmanız yanlış oluyor. İsmi geçti diyorsunuz aklandı. UEFA özellikle açıklama yaptı. Fenerbahçeyle hiç alakası yok derken işin içine yine sokuyorsunuz ilginç" ifadelerini kullandı.

Buna karşılık Doğan, "Fenerbahçe maçlarında üç maçta, karşı takımların şaibeli işler yaptıkları ve şikeye karıştıkları tespit edilmiştir" diye konuştu.

Yula, "Karşı takım işte Fenerbahçeyle hiç alakası yok" dedi.


"SOMUT BULGULARLA DÜĞMEYE BASILDI"


Doğan, "Bu operasyona geldiğimiz zaman çok profesyonel bir ekip. Hem fiziki takipte hem teknik takipte kullanılan imkanlarla, bence somut bulgular üzerine yani hem görsel hem teknik açıdan, dinleme amaçlı belgeler toplanarak operasyon düğmesine basılmıştır. Ergenekonda nasıl bazı kişilere hep dokunulamıyordu, operasyon gerçekleşti ve dokunuldu; Türkiye Cumhuriyetin'de de bu futbol oligarşisi dediğimiz oligartların yani Rus tipi oligartların yönettiği bir sisteme dokunuldu" şeklinde konuştu.

"Artık kimse çıkıpta bu tür şikeler yapamaz" diyen Doğan, "Çünkü 5 sene ile 12 sene cezası olan bir konuma geldi. Bunlar havadan sudan uydurma komplo planı değildir. Bu çok profesyonelce yani Avrupa'nın top 100-200 memurunun yaptığı bir operasyon tarafından gerçekleştirilmiştir" dedi.