Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Yener: Etik Kurulu'nun Raporu Açıklansın

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Hasan Yener, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu’nun şike soruşturmasına ilişkin hazırladığı raporu açıklanmasını istedi.


Yener, basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, Trabzonspor’un her maçta hakem hatasıyla karşı karşıya kaldığını savundu. Fenerbahçe maçında da bunun devam ettiğini belirten Yener, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm futbol otoritelerin de birleştiği gibi 10 kişi kalması gereken takım 27. dakikada Fenerbahçe olması gerekirken, maalesef maçın Cüneyt Çakır’ın faul dahi olmayan bir pozisyonda Aykut’u ikinci sarı karttan kırmızı kart göstererek oyundan atması maçın skorunu belirledi. Gökhan bile bu pozisyonda ‘bana bir şey yapılmadı’ demesine rağmen bu karar verildi.”

HAKEMLERİN KURBANI OLUYORUZ
Trabzonspor’un her maçta hakem hatasıyla karşı karşıya kaldığını ileri süren Yener, “16 maçta Trabzonspor lehine yapılan bir tane hakem hatası gösterilirse söylediklerimizin hepsini geri alır özür dileriz. Ama 16 maçtır Trabzonspor, her maçta hakem hatasıyla karşı karşıya. Ve maalesef kimsenin buna bir dur dediği yok. Birileri düğmeye bastı. Bu sadece sahada değil, saha dışında da aynı şeylere karşı karşıyayız. Ama bu nereye kadar. Bir yerde bizim de sabrımız taşıyor.” dedi.

Ligde enteresan uygulamalar yapıldığını dile getiren Genel Sekreter Yener, şu iddialarda bulundu:
“Oynadığımız üç derbi maçın üçünde de 10 kişi kaldık. Ve üç derbi maçtan Beşiktaş karşısında gördüğümüz karta hiçbir şekilde tepki göstermedik. Ama Galatasaray ve Fenerbahçe maçında gördüğümüz kartların hiçbir şekilde izahı mümkün değil. Bu kartlar bir yerde maçların kırılma anları oluyor. Dün Gökhan Gönül’ü hakem oyundan atsaydı biz bu maçı rahat kazanırdık. Ama Aykut’u atınca biz oyundan düştük. Buna rağmen son dakikaya kadar iyi mücadele ettik.”
Hakem atamalarını da eleştiren Yener, “Yusuf Namoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanlığı yapmış olabilir, Beşiktaşlı da olabilir. Ama şu anda Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı.`` diyerek şöyle devam etti:
``Enteresandır, bizim Beşiktaş maçımızda Fırat Aydınus hakem. Dün akşam Samsun – Beşiktaş maçında yine Fırat Aydınus hakem. Ve Fırat Aydınus’un, ‘ben Beşiktaş’ta tribünlerden geldim’ şeklinde açıklaması var ve Beşiktaş maçına veriliyor. Metin Tokat, hakem atamalarını yapan kişi. Onun 1996’da Trabzonspor’a yaptıklarını hepimiz biliyoruz ama MHK’da hakem atamalarını o yapıyor. Ve maalesef, Trabzonspor her maçta hakemlerin kurbanı oluyor. Bunları düşünüyorum, organize mi, bilerek mi yapılıyor, tesadüf mü? ‘Hep isabet edene tesadüf denmez’ diye bir atasözümüz var. O yüzden biz düşünüyoruz, hep isabet edene tesadüf denmez.”

ETİK KURULU RAPORU AÇIKLANMALI
Hasan Yener, Etik Kurulu’nun şike soruşturmasına ilişkin hazırladığı raporun da hala neden açıklanmadığını anlayamadıklarını kaydetti.
TFF Yönetim Kurulu’nun sezon başında şike soruşturmasıyla ilgili Etik Kurulu’nu göreve çağırarak bir rapor hazırlattığı hatırlatan Yener, sözlerine şöyle devam etti:
“Aradan aylar geçmesine ve 15 gündür gizlilik kararı kalkmış olmasına rağmen, Etik Kurulunun raporunu kimse bilmiyor. Federasyon başkanı biliyor. Bilmiyorum Federasyondan başka bilen var mı? Niye açıklanmaz Etik Kurulu raporu. Kimden neden korkuyoruz, kimlerden neleri saklıyoruz? Futbol Federasyonu yönetim kurulu bir yerde kamu görevi yapıyor. Bunlar yasalara karşı sorumlu. Yaptıkları bu davranışlarla bir yerde görevlerini kötüye kullanıyorlar bana göre.”
Türk futbolunu kaosa sürüklememek veya telafi edilmeyecek yaralar açmamak adına hep sustuklarını anlatan Yener, şöyle devam etti:
“Ama birileri bu susmamızı her halde acizlik olarak değerlendirdi. Biz TFF seçimlerinde oy kullanmadık. Çünkü Federasyon seçimlerinde çok yanlı bir tavır izlendi. Bugün Federasyon İstanbul’daki kulüplerin yönetim kurullarından oluştu. Bunu herkes biliyor, kimse saklamıyor, kurullar bu şekilde oluştu. Bu tapelerde de ortaya çıktı. ‘Tahkim de 6-1, disiplinde 4-3 adamlarımız var’ diye açıkça deklare ediliyor. Bunları ben söylemedim, bunları herkesin bildiği gibi bir Fenerbahçe yöneticisi söyledi. Bunlar bu şekildeyken kimi neye inandıracaksınız, kim sizin aldığınız kararlara saygı duyacak.”

KARARIMIZDAN DÖNMEYECEĞİZ
Yaptığı açıklamadan dolayı ceza alsa bile bunu hiç önemsemeyeceğini ifade eden Yener, şöyle devam etti:
“Biz Trabzonspor’un haklarını savunmak için Trabzonspor Genel Kurulu tarafından göreve getirildik. Ama Fenerbahçeli yöneticiler basın toplantısı yapabilir. Federasyon başkanını, yönetim kurulunu, istediği gibi yalancılıkla suçlayabilir, hakaret edebilir, onlara ceza yok. Ali Koç’un disiplin kuruluna sevk edildiğini hatırlıyor musunuz; hayır.
Ama biz sitemizden son derece saygılı, haklarımızı savunur bir açıklama yapıyoruz ama disiplin kuruluna sevk ediliyoruz. Böyle bir çifte standart dünyanın neresinde var. Yarın öbürsü gün biz de federasyon başkanı olabiliriz. Ama federasyon başkanı olunca, Trabzonspor gömleğini üzerimizden çıkarırız. Herkesten de bunu beklemek en doğal hakkımızdır.”
Uğradıkları harsızlıklar sona erene kadar maçlara gitmeme kararından dönmeyeceklerini söyleyen Yener, “Biz Trabzonspor’un haklarını savunmak için genel kurul tarafından göreve getirilmiş isimleriz. Biz bu görevimizi yapmazsak onlara saygısızlık etmiş oluruz, onları inkar etmiş oluruz. Buna hiçbir yönetim kurulu üyesinin hakkı yok diye düşünüyorum. Başkanımız Sadri Şener de dahil olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerimiz bu sözümüzün arkasında duracağız. Şartlar ne zaman ki olağan yoluna girerse o zaman kararımızı gözden geçiririz. Camiamız sağduyulu olsunlar biz yönetim olarak kulübün haklarını sonun kadar savunacağız.” şeklinde konuştu.