Türk Sporunun Öncü Kadınları

Ülkemizde erkeklerin egemen olduğu her alanda artık Türk kadınını görmek mümkün.

Sanatta, siyasette, sporda Türkiye'yi ulusalar arası arenalarda başarıyla temsil eden bayanlarımız, ülkenin gururu olmaya devam ediyor. Özellikle spor alanında Türkiye'ye farklı branşlarda madalya kazandıran ilk bayan sporcular araştırmasında ortaya gurur veren tabloların çıkması, herkesi gelecek açısından daha da umutlu olmaya sevk ediyor.
İşte Türk Spor Tarihi'ne ismini altın harflerle yazdıran Türk Sporu'nun Öncü Kadınları...

LALE ORTA: Futbolda ilk bayan hakemimiz. Türkiye'nin yanı sıra uluslararası maçlarda düdük çalarak bir ilke imza atan Lale Orta, ülkemizin ilk FIFA kokartlı bayan hakemi olma onurunu yaşayan ismi...

SÜREYYA AYHAN: 1500 metrede final koşup bir ilki gerçekleştirirken, 2002 yılında Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda rekor kırarak şampiyon oldu. Ayrıca Ayhan, 2002'de Avrupa'da yılın en başarılı bayan atleti seçildi.

ELVAN ABEYLEGESSE: Etiyopya asıllı milli atletimiz Elvan Abeylegesse, 2004 yılında Norveç'te düzenlenen Golden League'de 5 bin metrede dünya rekorunu kırarak Türk atletizm tarihine ismini altın harflerle yazdıran ilk bayan sporcu oldu. Elvan ayrıca 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 5000 ve 10.000 metrede iki gümüş madalya kazanarak Türk Spor Tarihi'ne ikinci defa ilk yaşatan sporcu olma unvanını elde etti.

HÜLYA ŞAHİN: Bayan Boks'ta 48 kiloda Hülya Şahin 2001 yılında Amerika'da yapılan Dünya Boks Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk Spor Tarihi'ne ilk yaşatan isim oldu. Şahin ayrıca Fransa'da 2001 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda da madalya kazanarak hem dünya hem Avrupa Şampiyonaları'nda Türkiye'ye bu branşta ilkleri yaşatan boksör olmayı başardı.

HASİBE ÖZER:
Fransa'da 2001 yılında yapılan Avrupa Boks Şampiyonası'nda 51 kiloda altın madalya kazanarak Hülye Şahin ile birlikte bayan boksta Türkiye'nin uluslararası arenada başarı getiren ilk sporcusu olmayı başardı.

İPEK ŞENOĞLU: Tenis gibi dünyanın en prestijli branşında Wimbledon Açık Tenis Turnuvası'nda eleme oynayan İpek Şenoğlu, bu alanda Türkiye'ye ilk yaşatan isim. Şenoğlu, ayrıca ABD ve Avustralya Açık Tenis Turnuvaları'na da katılarak ilk Türk sporcusu olma özelliği taşıyor.

HENTBOL BAYAN MİLLİ TAKIMI: İtalya'nın Pescara kentinde 26 Haziran 4 Temmuz tarihleri arasında yapılan Akdeniz Oyunları'nda Hentbol Bayan Milli Takımı, tarihinde ilk defa bir resmi maçta madalya kazanarak bir ilke imza attı. Bayan Hentbol Milli Takımı, Akdeniz Oyunları'nda Fransa'ya finalde 33-32 kaybederek gümüşte kalan bayan hentbolcularımız, böylelikle bir ilke imza atmış oldu.
Hentbolda aynı kadro 2002 yılında İspanya'da yapılan Avrupa Plaj Hentbol'u Şampiyonası'nda ise gümüş madalya kazanarak bu alanda da bir ilke imza atmış oldular.

SUAT FETGERİ AŞENİ (TARI) - PROF. HALET ÇAMBEL: 1936 Berlin Olimpiyatları'na eskrim dalında katılan ilk bayan sporcularımız.
DERYA AÇIKGÖZ : 18-27 Kasım 1994 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 66. Dünya Halter Şampiyonası'nda 83 kiloda 3 bronz madalya kazanarak Türkiye adına bu sporda madalya elde eden ilk bayan sporcu unvanını elde etti.

NURCAN TAYLAN: 2004 Atina Olimpiyatları'nda Türkiye'ye altın madalya kazanan ilk Türk bayan halterci oldu.

SİBEL ÖZKAN: 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalya kazanarak ilk Türk bayan halterci oldu. Özkan G.Kore'deki dünya şampiyonasında da silkmede altın madalya kazanarak Türk Spor Tarihi'nde dünya şampiyonasında altın madalya kazanan ilk bayan sporcu olma unvanını elde etti.

BAYAN VOLEYBOL MİLLİ TAKIMI: 2003 yılında Türkiye'de düzenlenen Avrupa Voleybol Şampiyonası'nda final oynadı. Finali kaybeden Filenin Sultanları, bu sporda bir ilke imza atmanın gururunu yaşadı.

NATALİE NAZARİDZE: 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda ilk turda 180 atışta 168 ile olimpiyat rekoru kırarak tarihe geçti. Gürcü asıllı Nasaridze, Akdeniz Oyunları'nda ise şampiyonu olarak okçulukta ismini Türk Spor Tarihi'ne yazdıran ilk sporcu oldu.

GİZEM GİRİŞMEN: 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda okçuluk branşında altın madalya kazanan ilk Türk bayan sporcu oldu.

NESLİHAN KAVAS: 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda masa tenisi branşında bronz madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu.

HAMİDE BIÇKIN TOSUN: 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'nda tekvando branşında bronz madalya kazanarak bu branşta Türkiye'ye bir ilki yaşatan Türk sporcu oldu.

NEVİN YANIT: Bayanlar 100 metre engellide 2007 yılında 23 Yaş altı Avrupa Şampiyonası'nda 1., Universiade 2007'de 2. , 2008 Pekin Olimpiyatları'nda yarı final koşarak bu alanda bir ilke imza atan isim oldu.

AZİZE TANRIKULU: 2005 Avrupa Şampiyonu, 2005 Universiade İzmir'de 1., 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalya kazanarak bir ilke imza attı.

YILDIZ ARAS: Karatede 2000 yılında yapılan dünya şampiyonasında altın madalya kazanarak bu branşta ismini Türk Spor Tarihi'ne altın harflerle yazdıran Yıldız Aras, Avrupa Şampiyonası'nda da yine bir ilke imza atarak bu branşta Avrupa şampiyonluğunu elde edin isim oldu. Tecrübeli karateci, ilkler konusunda 2005 Akdeniz Oyunları'nda da altın madalya kazanarak karatenin adeta bir numarası oldu.

TUĞBA KARADEMİR:
Türkiye'de pek revaçta olmayan Artistik Buz Pateni'nde ilk kez 2006 Torino Kış Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil ederek bir ilke imza atan bayan sporcumuz oldu. Karademir, Türkiye'yi ayrıca bu branşta olimpiyat, Avrupa ve dünya şampiyonalarında temsil eden ilk sporcu olma unvanını elde etti.

HÜLYA ŞENYURT: 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda 48 kg. Judo branşında ilk bronz madalyayı kazandı. Şenyurt 2001 yılında Atina'daki Avrupa Şampiyonası'nda da bronz madalya kazanarak bir ilke imza attı.

NEŞE ŞENSOY: 2003 yılında Tokyo'da yapılan dünya şampiyonasında bronz madalya alan ilk sporcu oldu.

ZARİFE YILDIRIM: 2000 yılında Macaristan'ın Başkent'i Budapeşte'de yapılan Avrupa Bayanlar Serbest Güreş Şampiyonası'nda 75 kiloda üçüncü olarak Türkiye'ye bu branşta ilk madalyayı kazandıran güreşçi.