Hangi yorumcu ne kadar kazanıyor?

Rıdvan Dilmen, Hakan Şükür gibi bazı yorumcuların yıllık kazançları üç büyüklerdeki bazı futbolcuların yıllık ücretini bile geride bırakıyor.

Futboldan sadece futbolcuların ve teknik direktörlerin para kazandığı dönem çok geride kaldı. Yeşil sahaya aktarılan kaynaklar arttıkça futbolun çevresindeki iş kollarında da yeni gelir kapıları açılıyor.

Son 15 yılda hem Avrupa’da hem Türkiye’de futbol yorumculuğu çok önemli ücretlerin ödendiği bir sektör haline geldi. Türkiye’de de özellikle eski futbolcular ve hakemler anlaşmalı oldukları TV kanallarından yüksek ücretler alıyor. Öyle ki; yıldız yorumcuların yıllık ücretleri bir milyon lira sınırına dayandı. Bu yorumcuların ücretleri 3 büyüklerde forma giyen bazı oyuncuların ücretini bile geride bırakıyor.

EN ÇOK KAZANAN RIDVAN DİLMEN


Yorumcuların yıldızlar liginde ilk sırada dört yıldır NTV Spor’da yorumculuk yapan eski futbolcu ve teknik direktör Rıdvan Dilmen var. Dilmen, TV’deki hazırcevaplığı ve dinamizmiyle bu alandaki referans noktası haline geldi. Futbol bilgisi ve cesur yorumları geniş kitlelerce izlenen Dilmen’in NTV’den yılda yaklaşık 700 bin dolar (1 milyon 85 bin lira) kazandığı söyleniyor. Keza iki ay öncesine kadar Lig TV kanalının en önemli yorumcusu olan Erman Toroğlu da en çok kazananlar listesinde ikinci sıradaydı. Görevine son verilen ocak ayına kadar Toroğlu Lig TV’den yılda 500 bin dolar (775 bin lira) alıyordu. Geçen sezonun ortasında TRT ile anlaşıp Stadyum programının yorumcuları arasına katılan Hakan Şükür’ün ise yılda 700 bin lira aldığı söyleniyor. Futbol yorumculuğu piyasasında bu üçlüyü ise Sergen Yalçın, Ahmet Çakar, Hakan Ünsal ve Hıncal Uluç takip ediyor. Yeşil sahaların bu eski yıldızları şimdi stüdyoda yorum yaparken bile bazı futbolcuların ücretlerine yakın para kazanıyor.

İNGİLTERE’DE REKOR GARY LINEKER’DA


Avrupa’da futbol yorumculuğunun en çok geliştiği iki ülke İngiltere ve Fransa bu alandaki en önemli örneği oluşturuyor. Örneğin BBC’de hem sunuculuk hem yorumculuk yapan, İngiliz Milli Takımı’nın eski golcüsü Gary Lineker yılda 2 milyon sterlin (4 milyon 750 bin lira) kazanıyor. Dünya Kupası maçlarında ona eşlik edecek bir diğer eski golcü Alan Shearer ise 850 bin sterlin alacak (2 milyon 150 bin lira). Fransa’da önde gelen yorumculardan eski milli takım sol beki Bixente Lizarazu en büyük özel kanalı TF1’den yılda 350 bin Euro kazanıyor. Ayrıca, RTL kanalıyla özel anlaşmasından dolayı yılda 80 bin Euro (160 bin lira) daha alıyor. Fransa’nın Lig TV’si Canal Plus Sport’ta 1998’deki takımın forvetlerinden Christophe Dugarry ise yıllık 350 bin Euro (700 bin lira) alıyor.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK KAZANAN FUTBOLCU YORUMCULARI

Rıdvan Dilmen NTV Spor 700 bin dolar

Erman Toroğlu Lig TV 500 bin dolar

Hakan Şükür TRT1 700 bin lira

Sergen Yalçın NTV Spor 400 bin lira

Ahmet Çakar KanalTurk 350 bin lira

Hakan Ünsal Lig TV 300 bin lira

Hıncal Uluç NTV Spor 300 bin lira