Erdoğan: 'Yelkenler Fora' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'nın en prestijli yelkenli yarışı olarak gösterilen 'İstanbul Europa Race'e 'Yelkenler fora' diyerek start verdi. Topkapı açıklarından başlayan ve 6 yelkenlinin katıldığı yarış, Fransa'nın Brest limanında sona erecek. 1 ay sürecek yarışın İstanbul'un tanıtımına katkı yapması bekleniyor.

 

İstanbul 2010 Avrupa Kü ; ltü ; r Başkenti ' nin ana sponsorluğunda , Başbakanlık Tanıtma Fonu , Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Genç ; lik ve Spor Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n desteği ile dü ; zenlenen Avrupa ' nın en bü ; yü ; k yelken yarışı İstanbul Europa Race , 29 Ağustos Cumartesi gü ; nü ; Topkapı Sarayı ö ; nü ; nden start aldı . Bu bü ; yü ; k yarışın başlangıcı Topkapı aç ; ıklarındaki teknede bulunan Başbakan Erdoğan yaptı . Teknede Erdoğan ' ın yanı sıra bakanlar Hayati Yazıcı , Faruk Nafiz Ö ; zak , İstanbul Valisi Muammer Gü ; ler ve İBB Başkanı Kadir Topbaş da yer aldı . Başbakan ' ın tabancayla başlama ateşi etmesinin ardından tekneler harekete geç ; ti .

İstanbul ' dan yola ç ; ıkan tekneler Fransa ' dan Nice , ye İspanya ' dan Barcelona ' ya uğradıktan sonra Fransa ' nın Brest limanına ulaşacak . Avrupa ' nın en bü ; yü ; k yelken yarışı olarak kabul edilen İstanbul Europa Race ' e katılan tekneler Akdeniz , Atlantik Okyanusu ve Manş Denizi ' nde bir ay boyunca mü ; cadele edecek . Yarışa dü ; nya basının bü ; yü ; k ilgi gö ; stermesi bekleniyor .
Dü ; nyanın en iyi 6 kaptanı , en son teknolojiye sahip 4 milyon Euro ' luk teknelerle İstanbul-Nice-Barcelona-Brest etaplarında yarışarak yaklaşık 4 bin deniz mili kat edilecek . Başta İspanya ve Fransa olmak ü ; zere Avrupa ' da yü ; z binlerce insanın yakından izlediği ve dü ; nya televizyonlarından da yayınlanacak olan yarışın , 2010 Avrupa Kü ; ltü ; r Başkenti İstanbul ' un tanıtımı iç ; in bü ; yü ; k katkı sağlaması bekleniyor .

FRANSA ' DA EN Ç ; OK İZLENEN İKİNCİ SPOR
Yarışmaya , futboldan sonra en ç ; ok izlenen ikinci sporu yelken olan Fransa , damgasını vuruyor . Yarışmaya katılan altı kaptandan beşi Fransız , biri İspanyol . Dü ; nyanın 1 numaralı yelkencisi olarak gö ; sterilen Michel Desjoyeaux ' un da yarışa dahil olması İstanbul Europa Race ' ı daha da heyecanlı hale getiriyor . Fransa ' da ' Profesö ; r ' lakabı ile anılan Desjoyeaux , 25 bin millik rotayı 84 gü ; nde tamamlayarak son yarışmanın da galibi olmuştu .
Veolia teknesi ile yarışa katılan yelkenci Roland Jourdain da Fransa ' nın en ü ; nlü ; yelkencileri arasında yer alıyor . Groupe Bel teknesi ile yarışa katılacak olan Kito de Pavant ise ç ; ok sayıda Figaro şampiyonluğunun sahibi . Bu yıl Haziran ayında tek kişilik Akdeniz turunda 1 gü ; n 21 saat ile rekor kırdı .

Yarışa katılan bir diğer iddialı Fransız kaptan ise Jean Pierre Dick . Paprec Vibrac teknesinin kaptanı Dick daha ö ; nce yapılan Barcelona World Race ' i birinci olarak bitirdi . Fransa ' nın ö ; nde gelen yarışmacılarından Marc Thiercelin ise DCNS teknesi ile yarışıyor . Thiercelin , Open 60 tekneleriyle ö ; zellikle ' Around Alone ' adlı tek kişilik dü ; nya turu yarışlarını 2 defa ikinci olarak tamamladı .
1876 teknesi ile yarışacak olan Guillermo Altadill ise yarışmanın tek İspanyol kaptanı Altadill , değişik teknelerle birç ; ok dü ; nya turu yarışında yer almış tecrü ; beli bir isim .