Cirit grup müsabakaları Bitlis'te

Bitlis'te bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Türkiye Cirit Şampiyonası Grup Müsabakaları'nın Bitlis'in tanıtımı açısından önemli bir organizasyon olduğu belirtildi.

Müsabakalar öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Bitlis Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Güven, Bitlis'te ilk defa yapılacak olan cirit müsabakalarına vatandaşların ilgi göstereceğine inandığını söyledi. Güven, "Örf ve geleneklerimize uygun bir spor dalı olan cirit Bitlis'te hak ettiği ilgiyi görecektir. İlk defa yapılıyor olması merakı biraz daha artıracaktır. Bitlis'te boş arazilerin bu tür spor dalları için kullanılmasını da artıracak bir spor dalıdır. Bu müsabakalarda yer almak üzere 4 ayrı ilden 55 sporcu ve 8 federasyon yöneticisinin gelmesini bekliyoruz. 3 gün sürecek organizasyonda en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışacağız. Bu konu ile ilgili olarak Bitlis'teki bütün kurumlardan destek aldık. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'dan da büyük katkı ve destek aldık. Amacımız gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayarak, Bitlis'ten memnun bir şekilde ayrılmalarını sağlamaktır. Bu organizasyon Bitlis'in tanıtımına da büyük katkı sunacaktır" şeklinde konuştu.
Erzurum Yazıhan Halk Eğitim Merkezi Binicilik ve Cirit Eğitmeni Bülent Parlak ise, cirit sporunun bölgede ata sporu olduğunu, asıl merkezinin Erzurum ve Bayburt olduğunu söyledi. Parlak, böyle bir organizasyonun Bitlis'te yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Cirit sporunun temeli Osmanlı İmparatorluğu'na dayanır. Osmanlı'da askerleri savaşlara hazır tutmak için yapılan bu spor daha sonraki yıllarda spor dalı olarak gelişmiştir. 9 kişilik takımlar halinde oynanan bu sporda 7 oyuncu saha içinde 2'si ise yedek oyuncular olarak bekler. 160 metreye 60 metrelik bir alanda oynanan oyunun amacı elindeki cirit ile karşıdaki oyuncuyu vurarak puan almaktır. 70 dakikalı oyunda en fazla puanı alan kazanır. Grup müsabakalarına Bayburt, Malatya, Uşak ve Kars illerinden takımlar katılacak. 3 gün sürecek olan müsabakalarda birinci olanlar daha sonra belirlenecek olan yer ve tarihlerde Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazacaklar" dedi.
Müsabakalar, 16-18 Ekim tarihleri arasında Hersan Mahallesi'nde bulunan Panos mevkiinde gerçekleştirilecek.